Obligatiunile germane sunt percepute ca fiind printre cele mai sigure investitii financiare, iar dorinta investitorilor de a cumpara titlurile chiar si cu dobanda zero denota inca o data asteptarile pietei privind demararea de catre Banca Centrala Europeana a unui program la scara larga pentru achizitia de obligatiuni guvernamentale in zona euro.

Consiliul guvernatorilor BCE se va intalni joi in sedinta de politica monetara, iar analistii estimeaza ca institutia va anunta achizitii de obligatiuni guvernamentale in valoare de 550 pana la 1.000 de miliarde de euro.

Potrivit analistilor, aproximativ o patrime din achizitiile BCE vor viza obligatiunile germane.

Guvernatorii bancilor centrale din zona euro au analizat, in ultima perioada, mai multe variante de suplimentare a lichiditatilor prin achizitii de obligatiuni, una dintre acestea fiind achizitii de titluri cu rating AAA sau obligatiuni cu un nivel minim al ratingului BBB-, a declarata recent un oficial al unei banci centrale din zona euro.

BCE cumpara deja titluri garante prin active si obligatiuni acoperite, iar achizitiile de obligatiuni guvernamentale ar face parte din noile masuri de stimulare, care vor fi analizate la viitoarea sedinta a consiliului guvernatorilor, din 22 ianuarie.

Preturile de consum din zona euro au scazut luna trecuta pentru prima oara in peste cinci ani, iar presedintele BCE Mario Draghi a semnalat ca riscurile deflationiste ar putea necesita o reactie.

BCE intentioneaza sa isi majoreze portofoliul de active de la nivelul actual de 2.200 de miliarde de euro la 3.000 de miliarde de euro.