Preturile de consum din Polonia au scazut cu 0,2% in luna iulie, fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa o crestere de 0,3% inregistrata in iunie, potrivit datelor publicate miercuri de institutul de statistica al acestei tari. Preturile au scazut cu 0,2% si fata de luna iunie. Datele corespund cu estimarile analistilor, potrivit Mediafax.

Institutul de statistica mentioneaza ca este pentru prima oara in ultimii 32 de ani cand Polonia inregistraza un declin anual al preturilor.

Membrii consiliului de politica monetara al bancii centrale poloneze au anticipat luna trecuta ca in trimestrul al treilea va avea loc un proces de scadere a preturilor, dar ei considerau atunci ca un declin temporar nu va justifica reducerea dobanzii de politica monetara.

Intre timp, riscul producerii unei deflatii pe termen mai lung a fost amplificat de interzicerea de catre Rusia mai intai a importurilor de fructe si legume din Polonia, iar apoi a altor produse alimentare din Uniunea Europeana.

"Riscul reducerii dobanzilor a crescut in ultimele saptamani. Escaladarea razboiului comercial va prelungi deflatia din Polonia pana la sfarsitul acestui an", a declarat Piotr Kalisz, analist la Bank Handlowy, divizie a Citigroup, la Varsovia.

Potrivit estimarilor bancii centrale, inflatia va atinge tinta de 2,5% a institutiei abia la sfarsitul lui 2016, in conditiile in care cresterea economica incetineste. Inflatia se afla sub nivelul tintit de banca centrala din decembrie 2012.

In primul trimestru, Polonia a inregistrat o crestere economica de 3,4%, cea mai rapida din ultimii doi ani, iar pentru trimestrul al doilea este prognozat un avans de 3,2%.

Analistul de la Citigroup considera ca presiunile asupra reprezentantilor bancii centrale se vor amplifica daca cresterea PIB va incetini sub 3%.

Cresterea economica a Poloniei a incetinit in trim. II din cauza crizei din Ucraina

Cresterea economiei Poloniei a incetinit in trimestrul al doilea, atat fata de trimestrul precedent cat si fata de aceeasi perioada a anului trecut, din cauza crizei din Ucraina, care a perturbat comertul exterior si a limitat numarul noilor comenzi in industrie, relateaza Bloomberg. 

PIB-ul Poloniei a avansat cu 0,6% in intervalul analizat, fata de 1,1% in primul trimestru, potrivit datelor publicate joi de Biroul Central de Statistica de la Varsovia. 

Polonia a inregistrat o crestere economica de 3,2% in trim. II comparativ cu aceeasi perioada din 2013, ritm inferior celui de 3,4% consemnat in primul trimestru.

Incetinirea cresterii PIB pune capat accelerarii inregistrate in ultimele patru trimestre, semn ca cererea interna puternica nu a reusit sa compenseze redresarea lenta din zona euro, principalul partener comercial al Poloniei, in timp ce criza din Ucraina afecteaza industria tarii. 

Exporturile in Rusia, calculate in euro, au scazut cu 11% in primul semestru. 

"Polonia este printre tarile cele mai afectate de sanctiunile rusesti. Situatia este in desfasurare, ne vom confrunta cu multe incertitudini in trimestrele viitoare", a declarat Jaroslaw Janecki, economist sef la divizia din Polonia a bancii franceze Societe Generale, in Varsovia. 

Ponderea pietei din Rusia in exporturile Poloniei a scazut cu aproape un punct procentual, la 4,4% in primele sase luni, potrivit datelor statistice oficiale. In acelasi timp, ponderea Germaniei, cea mai mare piata de export a Poloniei, a urcat la 25,9%, de la 25,1% in urma cu un an. 

Polonia este al cincilea mare producator de alimente din Uniunea Europeana. 

"Nu ar trebui sa ne gandim doar la declinul exporturilor in Rusia si Ucraina, intrucat sanctiunile vor duce si la scaderea vanzarilor poloneze in UE. Efectul complet al sanctiunilor va deveni vizibil dupa cateva luni, in special daca investitiile vor fi amanate din cauza persistentei incertitudinilor”, a spus Janecki. 

In conditiile escaladarii conflictului din Ucraina, estimarile guvernului de la Varsovia privind impactul asupra cresterii economice in 2014-2015 au fost majorate de la 0,2 puncte procentuale din PIB pana la 0,8 puncte procentuale. 

Incetinirea cresterii economice nu va fi un eveniment singular, ci ar putea semnala continuarea disconfortului economic in semestrul al doilea, considera Piotr Bujak, analist la banca PKO Bank Polski in Varsovia. 

PKO mentine deocamdata estimarea privind cresterea economiei poloneze din acest an la 3,4%, in speranta ca fondurile europene vor contribui la inversarea tendintei de incetinire a avansului PIB. 

Comisia Europeana anticipa in luna mai o expansiune a PIB-ului polonez de 3,2% in acest an, in timp ce banca centrala se asteapta la un avans de 3,6%.