Ultimele date ale Bundesbank arata ca schimburile de bunuri si servicii anglo-germane a luat un avant de 153 de miliarde de euro in primele noua luni ale lui 2012, atat importurile, cat si exporturile inregistrand cifre importante.

Aceasta este una dintre cele mai rapide cresteri in materie de relatii comerciale. Franta a fost lasata in urma, stagnand la cifra de 150 de miliarde de euro, urmata de SUA, cu 149 de miliarde si China, cu 115 miliarde de euro.

Potrivit lui David Marsh, de la grupul financiar OMFIF, ne aflam in fata unei schimbari tactice din partea Germaniei, care alege astfel sa se indeparteze de centrul zonei euro si sa isi extinda orizonturile.

Bunurile exportate de Marea Britanie catre Germania au avut o crestere de 20 de procente in primele trei trimestre ale anului, in ciuda situatiei economice inca dificile.

De fapt, furnizorii si producatorii britanici au avut dintotdeauna un rol important in sistemul industrial german, numai ca acest lucru era mai putin cunoscut. Spre exemplu, mai multe firme din Regatul Unit exporta anual sisteme de directie de inalta precizie pentru masinile si camioanele nemtesti. Cele doua puteri economice se bucura de o colaborare indelungata, companiile germane investind puternic in Marea Britanie, in ciuda monedei diferite.

Un alt exemplu vizeaza motoarele pentru BMW seria 1 si BMW seria 3, care sunt asamblate intr-o fabrica de langa Birmingham. Siemens, la randul sau, exporta in Germania turbine si alte componente produse in Anglia.

Legatura dintre Franta si Germania a slabit considerabil din momentul reunificarii acesteia din urma. Totul a culminat cu disputele dintre liderul de la Berlin, Angela Merkel, si presedintele francez, Francois Hollande, asupra crizei din zona euro si a ingrijorarilor ca Franta ar putea deveni o piatra de moara pentru Uniune, din cauza reformelor recente.

Merkel are in schimb o viziune asemanatoare cu cea a premierului britanic, David Cameron, in special asupra politicilor concurentiale si a reducerilor de buget. Potrivit analistilor economici, cancelarul german face tot ce ii sta in putinta pentru a pastra Marea Britanie in Uniunea Europeana, dar pana la un punct.

“Germania nu va fi totusi dispusa ii dea Marii Britanii suficiente puteri incat aceasta sa aleaga caror reguli ale Uniunii va vrea sa se supuna, si caror nu”, a declarat Charles Grant, seful Centrului European pentru Reforma.