O singură monedă de acest tip a fost realizată, iar aceasta a fost deja vândută unui colecţionar contra unei sume care nu a fost dezvăluită. Această monedă insolită are o valoare nominală de 5.000 de lire sterline, scrie Agerpres.

Ea face parte din noua serie "Great Engravers", dedicată artiştilor care au colaborat de-a lungul timpului cu Royal Mint pentru a realiza diverse monede puse în circulaţie în Marea Britanie.

Colecţia include şi o monedă mai mică, de două kilograme, imprimată în doar patru exemplare. Aceste monede vor fi vândute cu 119,95 de lire sterline fiecare.

Seria "Great Engravers" a debutat cu o monedă de 5 kilograme, care celebrează designul monedei "Una And The Lion" creat de academicianul britanic William Wyon în secolul al XIX-lea.

William Wyon a fost gravor-şef la Royal Mint din 1828 până în la moartea sa în 1851 şi era renumit pentru realizarea unor monede şi medalii spectaculoase care conţineau portrete ale reginei Victoria.

El este celebru şi pentru realizarea designului pentru "Una And The Lion", considerată una dintre cele mai frumoase monede din lume.

Metode tradiţionale de gravură au fost combinate cu tehnici moderne pentru a produce noua monedă de cinci kilograme. Matriţa originală utilizată în urmă cu aproape 200 de ani a trebuit să fie scanată digital, iar noul gravor-şef de la Royal Mint, Gordon Summers, s-a asigurat că acel desen în relief a fost reprodus cu acurateţe.

Tehnicile moderne au continuat cu utilizarea unui laser, folosit pentru a finisa în cele mai mici detalii designul noii monede de cinci kilograme. În final, moneda a fost polizată manuală, pentru a se obţine astfel cel mai înalt standard de calitate.

O serie de monede mai mici şi mai ieftine, realizate din argint şi care sunt comercializate cu valoarea de 180 de lire sterline, au fost incluse în aceeaşi colecţie