"Referendumul urmeaza sa aiba loc pana la sfarsitul lui 2017. As fi incantat daca l-am putea organiza mai devreme. Cu cat voi putea avansa mai repede in angajamentul meu privind o renegociere (a termenilor apartenentei la UE) si un referendum, cu atat va fi mai bine", a declarat el pentru BBC. 

Cameron a promis de multa vreme organizarea in 2017 a unui referendum privind apartenenta tarii sale la o Uniune Europeana reformata in prealabil, daca partidul sau conservator castiga alegerile legislative din mai.  Daca nu va fi multumit de reforme, el a reiterat ca "nu exclude nimic", amenintand sa promoveze in campanie iesirea tarii din UE. 

La presiunea opiniei publice si a curentelor eurofobe, Cameron a prezentat la sfarsitul lunii noiembrie un plan privind reducerea numarului de lucratori europeni, limitandu-le accesul la beneficii sociale. Liderul britanic a recunoscut ca pentru acest lucru va trebui sa se faca schimbari in tratatele europene.  Alte piste evocate, precum instaurarea unui plafon privind numarul de imigranti, au fost in schimb abandonate, in fata opozitiei ferme a partenerilor sai europeni care i-au amintit caracterul intangibil al principiului libertatii de circulatie a persoanelor in Europa. 

Realegerea lui Cameron este totusi departe de a fi asigurata. Laburistii pastreaza un usor avans in sondaje, in timp ce partidul eurofob UKIP, care a facut din imigratie principalul sau cal de bataie, reprezinta o amenintare dupa castigarea alegerilor europene in mai.