"In pofida perspectivelor diferite, sunt absolut convins ca vom gasi in curand un acord favorabil atat Greciei, cat si Europei in ansamblu", scrie el intr-un comunicat in engleza adresat agentiei Bloomberg si transmis ulterior intregii prese.

"Nimeni nu vrea conflict si noi nu am avut niciodata intentia de a actiona unilateral in ceea ce priveste datoria noastra", a declarat seful Guvernului, liderul partidului Syriza, in intentia de a calma jocul la o zi dupa tensiuni puternice.

"Avem nevoie de timp pentru a respira si a ne pune la punct propriul program de relansare pe termen mediu, care va lua in considerare obiectivele de excedent bugetar primar si va include reforme radicale pentru combaterea evaziunii fiscale, a coruptiei si clientelismului", a asigurat Tsipras.

In opinia lui, aceasta "nu inseamna ca noi nu ne vom respecta angajamentele fata de Banca Centrala Europeana sau Fondul Monetar International", creditorii tarii.

Vineri, Grecia si-a exprimat intentia, prin intermediul ministrului sau de Finante, Yanis Varoufakis, sa se elibereze de sub tutela troicai.

Grecia a anuntat insa ca nu va incere incasarea, la 28 februarie, a unui cec de sapte miliarde de euro, reprezentand o noua transa de imprumut, relansand speculatiile privind riscul de a intra in incapacitate de plata.

Adoptand un ton mai conciliant dupa aceste declaratii, Varoufakis a asigurat vineri seara la BBC: "Tot ce le cerem partenerilor nostri este sa ne acorde cateva saptamani pentru a ne pune la punct propuneri foarte gandite, foarte rationale".

Noul Guvern grec incepe un turneu in Europa pentru a-si identifica aliatii

Guvernul grec ar urma sa inceapa la acest sfarsit de saptamana, la Paris, un turneu european pentru a-si identifica aliatii in ofensiva sa antiausteritate, in timp ce cu Berlinul continua un dialog al surzilor.

Ministrul Finantelor, Yanis Varoufakis, a pleacat sambata catre capitala franceza, a anuntat ministerul sau, devansandu-si astfel o deplasare prevazuta initial pentru luni.

El se va intalni duminica, la ora 17.00 (18.00 ora Romaniei), cu omologul sau Michel Sapin. Acesta si-a declarat deja intentia de a juca rolul unei "liniute de unire" intre Grecia si sustinatorii unei rigori bugetare, in frunte cu Germania.

Vineri seara, in fata ministrilor sai, Alexis Tsipras, provenit din randurile stangii radicale Syriza, a declarat: "Intentionez sa fiu original si sa imi respect promisiunile" de campanie, potrivit unei surse guvernamentale citate de agentia ANA.

El vrea mai intai sa restructureze datoria si sa se elibereze de sub tutela troicii. Aceasta comisie de experti reprezentand BCE, Uniunea Europeana si FMI, desemnata se evalueze reformele si sa valideze platile succesive, a devenit pentru greci simbolul unui santaj pentru austeritate si unei agravari a conditiilor lor de trai in ultimii ani.

Varoufakis a declarat vineri ca Grecia nu mai intentioneaza sa colaboreze cu aceasta "delegatie tripartita, antieuropeana, construita pe o baza instabila", in cursul unei conferinte de presa cu presedintele Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, care abia daca i-a strans mana la incheierea reuniunii.

Tsipras a promis, de asemenea, sa redeschida vanele bugetare, reangajand cateva mii de functionari dintre cei 200.000 care si-au pierdut locul de munca in ultimii ani, crescand salariul minim si oprind programul de privatizare, intre care si cel al emblematicului port Pireu.

Tsipras va incepe si el un turneu european care il va duce duminica in Cipru, apoi marti la Roma si miercuri la Paris.

Acest plan ilustreaza dorinta Guvernului lui Tsipras de a-si numara sustinatorii. Fara indoiala ca va urmari si manifestatia aliatului sau spaniol, partidul Podemos, care a inceput sambata la pranz la Madrid.

Germania si Grecia, dialog al surzilor prin intermediul presei

Dar cu principalul sau adversar, Germania, Guvernul grec va continua probabil un dialog al surzilor prin intermediul presei.

Cancelarul german Angela Merkel a reiterat pentru cotidianul Hamburger Abendblatt ca nu va fi "nicio noua stergere a datoriei", una dintre solicitarile emblematice ale noului premier Alexis Tsipras. In spatele ei se afla cei 76 la suta dintre germani care se pronunta impotriva unei astfel de masuri, potrivit unui sondaj publicat vineri.

Ministrul Finantelor Wolfgang Schäuble a asigurat intr-un interviu acordat sambata Die Welt: "Daca as fi un politician grec responsabil, nu as face o dezbatere pe tema unei relaxari a datoriei". Revista Der Spiegel afiseaza pe coperta o fotografie a premierul grec, sub care scrie: "Cosmarul Europei".

Berlinul nu figureaza prin urmare, sau cel putin nu pentru moment, printre capitalele pe care intentioneaza sa le viziteze oficialii greci.

Portugalia, care abia iese dintr-o cura de austeritate, s-a alaturat Germaniei: premierul Pedro Passos Coelho a refuzat orice "conferinta propusa pentru anularea sau restructurarea datoriei facand apel la solidaritatea popoarelor europene".

Tensiunile diplomatice au avut repercusiuni asupra pietelor, care se tem ca Grecia va intra intr-un impas financiar, daca ruptura cu troica va conduce, la sfarsitul lui februarie, la anularea unei ultime transe de imprumut de sapte miliarde de euro.