Tsipras a declarat ca scopul sau este sa serveasca intereselor nationale si sa respecte promisiunile electorale ale partidului sau. "Dupa cinci ani de austeritate barbara poporul nu se mai pleaca in fata fricii", a declarat el, potrivit Mediafax.

"Grecia vrea sa isi onoreze datoria ... Daca partenerii nostri vor acelasi lucru, sunt invitati la masa negocierilor ca sa putem discuta cum putem face acest lucru viabil", a declarat Tsipras in Parlamentul grec.

In discursul sau adresat natiunii, Tsipras a respins prelungirea programului de asistenta financiara acordat de Uniunea Europeana si a insistat ca tara sa are nevoie de un "credit punte" in iunie, cand Atena ar urma sa negocieze un nou acord cu UE si Fondul Monetar International.

"Ajutorul a esuat ... Noul Guvernul nu este justificat sa ceara o prelungire a imprumutului", a declarat premierul, adaugand ca poporul grec i-a oferit partidului sau un mandat pentru a abandona "programul dezastruos de austeritate".

"Vrem un acord nou, un credit punte, care sa ne ofere spatiul fiscal pe care il cere o negociere sincera", a declarat Tsipras.

Premierul a anuntat, de asemenea, redeschiderea televiziunii publice ERT, inchisa in 2013 pentru a se salva bani, si a adaugat ca tara are o "obligatie morala" sa pretinda reparatii de razboi de la Germania.

El a promis, de asemenea, o serie de masuri care vor intra in vigoare de miercuri dimineata si care se vor concentra pe criza umanitara. "Grecia nu poate fi o tara europeana cand mii de persoane sunt infometate sau nu au electricitate", a declarat el, adaugand ca masurile vor include mancare gratuita, electricitate, adapost si medicamente pentru familiile afectate de criza economica.

Tsipras a promis, de asemenea, abolirea privilegiilor politice, promitand vanzarea masinilor ministeriale care valoreaza peste 700.000 de euro, precum si vanzarea unuia dintre cele trei avioane ale Guvernului.

Actualul acord de imprumut al Greciei expira la sfarsitul lui februarie. UE vrea ca Atena sa ceara extinderea lui si sa se angajeze in continuarea reformelor, dar Grecia a refuzat acest lucru.

Actiunile bancilor din Grecia au scazut puternic, luni dimineata

Actiunile bancilor din Grecia au scazut puternic luni, dupa ce premierul grec Alexis Tsipras a respins din nou extinderea programului de asistenta financiara incheiat cu creditorii internationali, amplificand declinul bursei de la Atena, relateaza MarketWatch si Bloomberg.

Actiunile Piraeus Bank sunt in scadere cu 15,3%, ale Eurobank cu 11,8%, ale National Bank of Greece cu 9,9%, iar cele ale Alpha Bank cu 10%.

Pietele europene au reactionat la comentariile premierului grec si au deschis tranzactiile de luni in coborare cu 0,7%, dupa ce saptamana trecuta au avansat cu 1,7%.

Ulterior, indicele Stoxx Europe 600 a scazut cu pana la 1,2% pe parcursul sedintei de tranzactionare, in timp ce indicii nationali DAX 30 (Frankfurt), CAC 40 (Paris) si FTSE (Londra) au coborat cu pana la 1,7%, 1,3% si, respectiv, 0,9%.

In urma discursului lui Tsipras, randamentele obligatiunilor pe trei ani ale Greciei au crescut cu 2,43 de puncte procentuale, la 20,43%, marcand cel mai ridicat nivel din 2012 pana in prezent. De asemenea, randamentele obligatiunilor pe 10 ani au urcat cu 0,68 puncte, la 10,79%.