"Italienii au acceptat cu un calm britanic masurile foarte grele care le-au fost impuse (...) Au inteles ca aceste constrangeri europene sunt impuse pentru binele generatilor viitoare. Toti analistii sunt de acord ca Italia si-a facut temele", a declarat acesta.

"Dispunem de o materie prima foarte rara in Europa, un consens de fond al opiniei publice in favoarea integrarii europene", apreciaza Monti.

"Pentru moment, Italia ramane victima riscului «zonei euro». Acest risc trebuie eliminat", a adaugat Monti care apreciaza nivelul actual al Fondului european de stabilitate financiara (FESF) "foarte nesatisfacator".

Monti se arata "convins ca intreaga Europa poate gasi avantaje semnificative in termeni de crestere printr-o continua integrare reala".

"Tarile din zona euro s-au concentrat asupra uniunii monetare abandonand uniunea economica. Aceasta din urma implica formarea unei veritabile piete libere, extinsa la toate sectoarele", apreciaza acesta.

Monti va apara aceste idei si in cadrul intalnirii de vineri la Paris cu presedintele Nicolas Sarkozy si omologul sau Francois Fillon.