”Am vazut recent ca aceste negocieri vor fi dificile in anumite momente. In timpul campaniei pentru sefia conservatorilor am fost catalogata drept o femeie a naibii de dificila. In acel moment am spus ca urmatoarea persoana care va afla asta va fi Jean-Claude Juncker”, a declarat May, potrivit News.ro.

Nu este prima data cand premierul britanic foloseste aceasta replica, pe care a lansat-o in timpul campaniei pentru conducerea Partidului Conservator.

Reactia premierului vine dupa ce surse europene au declarat ca Jean-Claude Juncker si Theresa May s-au contrariat puternic in timpul vizitei de saptamana trecuta de pe Downing Street.

De asemenea, diplomatii europeni au sugerat ca lipsa de intelegere din partea britanicilor a negocierilor si ignoranta acestora cu privire la rolul jucat de Bruxelles ar putea sa conduca la un esec in ceea ce priveste obtinerea unui acord de Brexit.

Jean-Claude Juncker si Theresa May s-au contrariat saptamana trecuta cu privire la dorinta exprimata de premierul britanic de a ”face un succes” din Brexit. Cei doi lideri nu au putut nici macar sa stabileasca daca problema protejarii drepturilor imigrantilor europeni si a celor britanici ar trebui sa fie rezolvata in prima faza a negocierilor din luna iunie.

Insa, May a spus ca nu-si aminteste despre asemenea discutii, sugerand ca ar fi vorba de zvonuri venite de la Bruxelles. Premierul a declarat ca negocierile care urmeaza vor fi dificile si se asteapta sa conduca personal echipa de negociatori a partii britanice pentru Brexit.

Tusk avertizeaza ca negocierile vor deveni imposibile, daca emotiile nu sunt controlate

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat, la randul sau, ca negocierile sunt deja extrem de dure si vor deveni ”imposibile” daca emotiile nu sunt controlate in timpul Brexitului.

Reactia liderului european vine la doar o zi dupa ce premierul Theresa May a acuzat ca politicienii si oficialii de la Bruxelles se amesteca in alegerile anticipate din Marea Britanie, pe care ea spera sa le castige cu o majoritate uriasa pentru a strivi orice opozitie interna fata de Brexit.

”Aceste negocieri sunt deja destul de dificile. Daca incepem sa ne certam inainte sa inceapa, atunci vor deveni imposibile”, a precizat Tusk.

De asemenea, acesta a sustinut ca va fi nevoie de discretie, moderatie, bunavointa si respect reciproc pentru ca negocierile sa aiba succes atat pentru Marea Britanie, cat si pentru Uniunea Europeana.

”Mizele sunt prea mari pentru a lasa ca emotiile noastre sa scape de sub orice control. Tocmai pentru ca in joc sunt vietile si interesele a milioane de oameni pe ambele parti ale canalului Manecii”, a declarat presedintele Consiliului European.

Anterior, Comisia Europeana a respins drept electorale acuzatiile lansate de premierul Theresa May, care a sustinut ca politicienii si oficialii de la Bruxelles se amesteca in alegerile anticipate din Marea Britanie.