De asemenea, premierul britanic va include in programul sau politic si retragerea de pe piata unica europeana si din Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Theresa May a reusit sa-si surprinda aliatii si oponentii atunci cand a convocat alegeri anticipate petru 8 iunie, inainte de inceperea negocierilor propriu-zise dintre Londra si Bruxelles.

Parlamentarii britanici au aprobat fara nicio problema convocarea de alegeri anticipate, inregistrandu-se doar 13 voturi ”impotriva”.

De cealalta parte, Inaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externa, Federica Mogherini, a declarat ca britanicii vor avea mai mult de pierdut decat europenii ca urmare a deciziei de a parasi blocul comunitar, avertizand in acelasi timp cu privire la dificultatea negocierilor dintre Londra si Bruxelles.

Ei vor trebui sa-si defiinteze apartenenta la o comunitate. Noi vom pierde un important stat membru. Lasati-ma sa va spun ca pentru mine toate statele membre sunt importante si egale, pentru ca o tara poate sa contribuie mai multe decat alta pe o anumita politica. Dar cred ca prietenii nostri britanici vor pierde mai mult decat noi”, a declarat Mogherini la o intalnire cu studentii de la Universitatea Tsinghua din Beijing.

Primele negocieri vor incepe in iunie, dar doar dupa alegerile anticipate convocate de premierul Theresa May.

”Este clar din tratatele noastre ca este vorba de doi ani, doar doi ani de la inceputul negocierilor, adica din martie. Nu putem sa intarziem (n.r. calendarul). EU nu ma astept ca vom termina mai repede”, a completat sefa diplomatiei UE.

China s-a aratat ingrijorata de retragerea britanicilor din blocul comunitar, care ar putea sa duca la instabilitate in UE - cel mai mare partener comercial al Beijingului.

”Uniunea Europeana va continua sa reprezinte prima piata a lumii si a doua economie, chiar si dupa retragerea Regatului Unit”, a declarat Mogherini.

Theresa May a declansat pe 29 martie articolul 50 al Tratatului de la Lisabona si a convocat alegeri anticipate pe 8 iunie.