Imediat după anunțarea rezultatului, Theresa May a afirmat că este "încântată" de sprijinul acordat care îi va permite să "continue punerea în aplicare a Brexitului pentru poporul britanic" şi "reunificarea" ţării.

Procesul de ieşire a Marii Britanii din UE, prevăzută pentru 29 martie 2019, s-a împotmolit din cauza unei opoziţii parlamentare faţă de acordul convenit luna trecută de premierul britanic, care a deschis unele posibilităţi, inclusiv o întârziere Brexitului sau chiar organizarea unui alt referendum.

Premierul britanic a anulat luni un vot parlamentar privind acordul, menit să menţină relaţii viitoare apropiate cu UE, după ce a devenit clar că nu va fi votat.

Criticii eurosceptici ai acordului din cadrul partidului său au declanşat marţi un vot de neîncredere, la câteva ore după ce Theresa May a revenit de la discuţii cu liderii europeni menite să obţină asigurări suplimentare legate de acord.

După două ore de vot în Camera Comunelor, Graham Brady, preşedintele aşa-numitului "Comitet 1922", a declarat că 200 de parlamentari conservatori au votat în sprijinul premierului May în calitate de lider şi 117 împotrivă.

May, care a votat pentru rămânerea în UE în referendumul din 2016, i-a avertizat pe cei care se opun acordului pentru ieşirea din UE - încheiat după doi ani de negocieri - că în cazul unui vot negativ Brexitul ar fi întârziat sau oprit.

Cu puţin timp înainte de vot, May a încercat să câştige sprijinul parlamentarilor şi a promis să demisioneze înainte de alegerile din 2022.

Brexitul este cea mai importantă decizie politică şi economică a Marii Britanii de la cel De-al Doilea Război Mondial. Pro-europenii se tem că ieşirea Marii Britanii din UE va slăbi Occidentul pe măsură ce se va confrunta cu preşedinţia lui Donald Trump şi asertivitatea în creştere a Rusiei şi Chinei.

Theresa May se confruntă atât cu parlamentarii care consideră că ea a făcut prea multe concesii Uniunii Europene (în special prin acceptarea mecanismului de ''backstop'' pentru Irlanda de Nord), cât şi cu cei care se opun ieşirii Regatului Unit din UE.