Potrivit publicatiei britanice, un politician francez a apreciat, duminica, ca o lege care interzice circulatia cailor pe drumurile din Romania ar putea sa fie de vina pentru amplificarea vanzarii frauduloase de carne de cal pe piata europeana a carnii de vita. Carutele trase de cai au reprezentat o forma de transport ce data de secole in Romania, insa sute de mii de animale au fost duse la abator dupa modificarea reglementarilor rutiere, scrie The Independent.

Potrivit publicatiei, aceasta lege a fost adoptata in urma cu sase ani, dar a fost pusa in aplicare recent, interzicand totodata circulatia carutelor trase de magari, ceea ce a condus la aparitia acestor speculatii in randul unor oficiali din domeniul industriei alimentare franceze.

"Caii au fost interzisi pe drumurile din Romania, iar milioane de animale au fost trimise la abator", a declarat Jose Bove, un vechi sustinator al micilor fermieri, vicepresedinte al Comisie pentru Agricultura din cadrul Parlamentului European (PE), citat, de asemenea, de publicatia britanica.

Dupa ce cazul carnii de cal a fost perceput timp de doua zile drept o problema britanica, scandalul a inceput sa fie luat in serios de catre ziarele si politicienii francezi in acest weekend, scrie publicatia, care il citeaza pe ministrul francez pentru Consum Benoit Hamon afirmand ca nu va ezita sa treaca la actiuni judiciare in cazul in care apar probe potrivit carora cele doua companii franceze care au manipulat carnea au stiut despre frauda.

Tabloidul The Sun titreaza ca animalele din Romania, tara suspectata de furnizarea carnii de cal gasite in loc de carne de vita in produse din Marea Britanie, sunt de obicei infectati cu o boala similara SIDA la oameni.

Desi aceasta boala - anemia infectioasa ecvina - nu reprezinta o amenintare directa pentru oameni, poate sugera alte probleme de sanatate, scrie Jack Losh de la The Sun, adaugand ca este raspandita prin intepaturi de insecte, sange, sperma, saliva, fecale, lapte si echipament veterinar contaminat. Nu exista tratament pentru aceasta boala, adesea mortala, cunoscuta si sub numele de febra de malstina, ea putand fi transmisa inclusiv in timpul gestatiei.

Potrivit tabloidului, proprietarii britanici sunt obilgati sa anunte veterinarul daca suspecteaza o infectare a cailor lor. Doi cai au fost ucisi, in Devon si Cornwall, dupa ce au fost diagnosticati, in octombrie, adauga publicatia.

The Sun scrie in continuare ca un oficial de rang inalt din cadrul Partidului Conservator i-a indemnat duminica seara pe britanici sa cumpere carne de vita de origine britanica, in contextul unor temeri tot mai mari fata de importurile de carne din UE, citand-o pe Anne McIntosh, presedinta Comisiei parlamentare pentru Mediu, Alimente si Afaceri Rurale.

Anne McIntosh a cerut un moratoriu asupra carnii de provenienta europeana pana la incheierea crizei. "Carnea noastra nu este implicata (in scandal) si ar trebui sa cumparam carne (de provenienta) locala", o citeaza tabloidul britanic, indemnand la "boicotarea UE si cumpararii de carne de vita britanica".

Insa ministrul Mediului Owen Paterson a respins introducerea unui asemenea moratoriu, ca "nepermis de regulile Pietei Europene Comune", precizeaza tabloidul.