"Situatia in Europa nu este atat de rea pe cat cred unii", a declarat Weidmann pentru publicatia Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

El a precizat ca expertii estimeaza ca economia din zona euro isi va reveni, insa intr-un ritm lent.

Weidmann, care este si membru in Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), a reafirmat opozitia sa fata de intentia BCE de a initia un program de achizitii de obligatiuni guvernamentale. Presedintele Bundesbank apreciaza ca scaderea preturilor petrolului ar trebui sa fie suficienta pentru asigurarea revenirii economice in Europa.

"Tocmai am primit gratuit un instrument de stimulare a economiei. De ce sa mai adaugam altceva prin politica monetara?", a declarat Weidmann.

BCE a luat mai multe masuri care sa stimuleze economia din zona euro in acest an, printre acestea numarandu-se reducerea dobanzii de politica monetara la minimul record de 0,05% la inceputul lunii septembrie. De asemenea, BCE a oferit imprumuturi ieftine bancilor pentru a sprijini creditarea catre consumatori si a initiat programe de achizitii de obligatiuni garantate cu active.

In aceste conditii, cei mai multi analisti apreciaza ca BCE va apela la cumpararea de obligatiuni suverane pentru a stimula cresterea economica din zona euro, masura impotriva careia Weidmann s-a declarat in mai multe randuri.

"Ma enerveaza sa aud pe toata lumea discutand despre un singur lucru: cand veti incepe, pana la urma, sa cumparati?", a declarat presedintele bancii centrale a Germaniei, care a adaugat ca BCE nu ar trebui sa cedeze presiunilor venite din partea pietelor financiare.

La inceputul lunii decembrie, BCE a redus estimarea de crestere a economiei din zona euro la 0,8% in acest an si 1% anul viitor, de la 0,9% si, respectiv, 1,6% in urma cu trei luni, dar a anuntat ca nu va lua noi masuri de stimulare economica pana anul viitor.

De asemenea, BCE a redus prognoza pentru inflatia din zona euro, presedintele Mario Draghi precizand ca noile estimari arata ca preturile vor creste cu 0,5% in acest an, cu 0,7% in 2015 si cu 1,3% in 2016.