În mod normal, cel de al doilea mandat de cinci ani al lui Jim Yong Kim în postul de preşedinte al Băncii Mondiale urma să expire în anul 2022.

Banca Mondială a confirmat luni că preşedintele Jim Yong Kim, 59 de ani, a decis să demisioneze din funcţie urmând a se alătura imediat unei firme unde va lucra în domeniul creşterii infrastucturii în ţările în curs de dezvoltare. Instituţia a adăugat că directorul general, Kristalina Georgieva, va prelua, interimar, şi postul de preşedinte, începând cu data de 1 februarie.

Născut la Seul, Jim Yong Kim este de profesie medic şi începând cu data de 1 iulie 2012 a devenit cel de al 12-lea preşedinte al Băncii Mondiale, primul său mandat expirând în data de 30 iunie 2017. Înainte de a se alătura Băncii Mondiale, Jim Yong Kim a fost preşedinte al Universităţii Dartmouth, una din cele mai prestigioase instituţii academice din SUA.

Conform unei tradiţii nescrise, care datează de la înfiinţarea Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional, în fruntea Băncii Mondiale a fost numit un american, iar europenii au desemnat persoana de la şefia Fondului Monetar Internaţional. Cel mai mare acţionar al Băncii Mondiale sunt Statele Unite ale Americii.