"Europa are nevoie ca Marea Britanie sa fie mai europeana, in aceeasi masura in care Marea Britanie are nevoie de o Europa mai britanica", a afirmat Draghi intr-un discurs sustinut in City of London.

El a spus ca nu vrea sa se amestece intr-o dezbatere interna, dar a dorit sa reaminteasca finantistilor "interconectarea profunda" dintre Marea Britanie si Europa.

"Cu astfel de legaturi profunde, Marea Britanie si zona euro au un interes comun, si anume stabilitatea functionarii sistemului economic, in particular a pietelor financiare", a aratat seful BCE.

Draghi a reamintit ca toate bancile mari din zona euro au filiale importante in City, in timp ce bancile britanice sunt jucatori majori pe pietele financiare din Europa.

El a spus ca in Marea Britanie exista 40% din depozitele din afara zonei euro ale bancilor din regiune, care la rândul ei este cea mai mare piata de export a statului insular. Anul trecut, exporturile britanice in zona euro au atins 200 de miliarde de lire sterline.

Seful BCE a aratat ca vede "semne incurajatoare de progrese tangibile" in Marea Britanie, in timp ce Irlanda, Spania si Portugalia si-au imbunatatit semnificativ performantele exporturilor.

Draghi a cerut insa liderilor europeni sa se concentreze "pe asigurarea stabilitatii economice si a prosperitatii cetatenilor Europei, prin continuarea integrarii".

Discursul lui Draghi a avut lor la aproape un an dupa ce s-a angajat sa faca "tot ce va fi necesar" pentru salvarea euro.