"Respectam decizia Marii Britanii desi o regretam, dar UE nu este amenintata in existenta sa de aceasta decizie", a spus Juncker in fata Parlamentului European, reunit in sesiune plenara la Strasbourg.

"Am fi fericiti daca cererea privind Brexit va fi facuta cat mai curand (...) pentru a face pasii necesari, in asa fel incat relatiile cu Marea Britanie sa poata lua o noua forma", a spus Jean-Claude Juncker in plenul PE.

El a pledat pentru o relatie amicala cu Marea Britanie, dar a avertizat ca Londra nu va avea acces nelimitat la piata valoroasa a UE daca nu le permite cetatenilor europeni sa circule in mod liber pe teritoriul sau.

"Numai cei care se simt atasati de libertatea de miscare a persoanelor si a lucratorilor pot avea acces nelimitat la piata interna. Nu va fi o piata interna lipsita de restrictii", a spus Jean-Claude Juncker in discursul sau privind starea uniunii, afirmatie care a atras aplauze din partea eurodeputatilor.

Recent, si Suedia a adoptat aceeasi pozitie. Intr-un interviu pentru Reuters, prim-ministrul suedez Stefan Lofven a declarat ca Marea Britanie nu se poate astepta sa aiba acces deplin la piata unica a UE daca respinge regulile care le permit cetatenilor europeni acces liber la piata sa de munca.

Suedia a fost un aliat apropiat al Marii Britanii - cea de a patra piata de export - in efortul sau de a reduce barierele comerciale interne si de a limita birocratia, dar Stefan Lofven a spus ca Londra nu ar trebui sa se astepte la acelasi tratament daca paraseste blocul comunitar.

“Nu poti avea circulatia libera a bunurilor, serviciilor si capitalului, dar nu a cetatenilor”, a declarat Lofven pentru Reuters. “UE nu functioneaza asa si vor exista divergente daca nu sunt membri”, a adaugat el.

Ministrul britanic insarcinat cu negocierea Brexitului a declarat luni ca incearca sa obtina un acord “unic” cu UE pentru a restabili suveranitatea, a reduce imigratia si a stimula comertul cu blocul comunitar dupa iesire. Liderii europeni au avertizat, insa, Marea Britanie ca nu poate alege ce reguli respecta daca vrea sa continue sa aiba acces nerestrictionat la pietele europene.