"Ne vom concentra pe implementarea a ceea ce s-a convenit in Eurogroup. Este prematur sa discutam despre un al treilea program. Ar fi bine ca aceste speculatii sa fie evitate", a spus Juncker intr-o conferinta de presa comuna cu cancelarul german Angela Merkel, relateaza Kathimerini, potrivit Mediafax.

Merkel a refuzat la randul ei sa speculeze pe tema unui al treilea program de ajutor pentru Grecia din partea partenerilor europeni. "Cred ca acum suntem ocupati pentru a face ca programul al doilea sa se incheie cu succes", a spus Merkel la conferinta de presa.

Ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, a declarat miercuri ca este improbabil ca Grecia sa poata reveni pe pietele de capital in luna iunie, cand expira actualul program de bailout, asa ca probabil va avea nevoie de un nou sprijin din partea partenerilor europeni. El a reiterat afirmatii anterioare potrivit carora estimarile preliminare indica un nou pachet de ajutor financiar cuprins intre 30-50 de miliarde de euro.

Luis de Guindos a declarat luni ca oficiali ai Uniunii Europene si ai Greciei negociaza un al treilea program de salvare a statului elen, care va fi in valoare de 30-50 de miliarde de euro, in conditii similare cu cele in care au fost acordate primele doua imprumuturi.

Ministrii de Finante din zona euro au acceptat prelungirea cu patru luni a programului actual, pana la sfarsitul lunii iunie, dar Grecia nu va primi bani inainte de a prezenta propuneri detaliate de reforme economice.

Grecia a primit doua pachete de ajutor financiar in valoare cumulata de 240 de miliarde de euro din partea Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si Fondului Monetar International. In prezent, datoria guvernamentala a Greciei se ridica la aproximativ 315 miliarde de euro, respectiv 176% din PIB.