"Populismul si nationalismul nu pot furniza solutii pentru provocarile epocii noastre", a declarat Van Rompuy, care a intervenit - in special in engleza, dar si cu cateva pasaje in germana - in cadrul "discursului european" organizat anual din 2010 de fundatia conservatoare Konrad-Adenauer, la data aniversarii caderii Zidului Berlinului in 1989, noteaza Mediafax.

El si-a manifestat intelegerea fata de temerile generate de globalizare si criza economica in randul cetatenilor europeni, afirmand ca singura solutie este "relansarea economica si crearea de locuri de munca". Dar el i-a criticat pe cei care alimenteaza aceste temeri aruncand cel putin o parte din vina asupra imigrantilor, inclusiv europeni, "cu cuvinte precum «turism pentru beneficii sociale» sau «dumping social»".

Aceste reprosuri, adresate adeseori unor cetateni ai unor tari membre UE, in special Romania si Bulgaria, nu acopera decat fenomene minoritare si marginale, potrivit lui.

Libertatea de circulatie in cadrul UE este "un simbol al civilizatiei" care trebuie aparat. In acelasi fel, dramele legate de imigratia clandestina, precum cele recurente din largul insulei Lampedusa, in Marea Mediterana, trebuie combatute atacand radacinile problemei, in tarile de plecare si cele de tranzit. Doar asa "Europa post-Zidul (Berlinului) va putea fi construita" si UE va deveni o "patrie" pentru cetatenii sai, a conchis el.