La reuniune au fost invitati presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si comisarul pentru Economie si Afaceri Monetare, Olli Rehn, au declarat surse apropiate situiatiei pentru Reuters.

Discutiile vizeaza blocajul intervenit in proiectul privind implicarea sectorului privat intr-un al doilea pachet de ajutor financiar pentru Grecia, dar si ingrijorarea in crestere referitoare la Italia, dupa ce vineri a fost inregistrata o vanzare masiva de active italiene.

Astfel, Spania si Italia se confrunta cu un risc semnificativ de a pierde accesul pe pietele financiare internationale, daca nu aplica masuri de austeritate, a declarat economismul Nouriel Roubini, cofondator al Roubini Global Economics, cel care a prezis si criza financiara din 2008. Economistul american a criticat si decizia Bancii Centrale Europene de a majora dobanzile prea mult si prea curand.

Top 10 tari care pot intra in incapacitate de plata

Intalnirea oficialilor europeni va incerca sa asigure un consens printre politicieni inainte de o intalnire a ministrilor de Finante din zona euro, programata tot pentru luni, la care urmeaza sa se discute situatia Greciei si rezultatele testelor de stres din sectorul bancar european.

Citeste si

Profit din datoriile statelor. UE si FMI obtin 9 mld. de euro din imprumuturile acordate Irlandei

Cum rezolva "oracolul" Buffet problema deficitului bugetar al SUA in cinci minute