"Plecarea este o decizie voluntara, libera si este perfect legitima, dar ea are un pret", a declarat Van Rompuy la Londra, in cursul unei conferinte europene despre mijloacele de relansare a zonei euro si despre locul Marii Britanii in Europa, citat de AFP si preluat de Mediafax.

Premierul britanic David Cameron a promis in ianuarie, sub presiunea euroscepticilor, sa organizeze pana la sfarsitul lui 2007 un referendum privind mentinerea Marii Britanii intr-o Uniune Europeana reformata. Cameron vrea sa repatrieze prerogativele Bruxelles-ului catre Londra, in special in domeniul "afacerilor sociale si infractionale.

"Presupun ca" celorlalte tari din UE "nu le place in mod deosebit aceasta idee", dar "nu se mai tem de ea", a apreciat Van Rompuy. "Cum sa convingi o camera plina de persoane daca mana ta ramane agatata de clanta?", a continuat el.

"Sa parasesti clubul este legal posibil. Dar nu este vorba despre plecare. Aceasta ar fi o problema mult mai complicata si o decizie dificil de aplicat, pe plan legal si politic (...). Sa te gandesti la un divort dupa 40 de ani de casatorie", a adaugat el, o aluzie la intrarea Marii Britanii in UE in 1973.