"Tinand cont de conditiile dificile pe care le traverseaza tara, presedintele Hosni Mubarak a decis sa abandoneze postul de presedinte al Republicii si a insarcinat Consiliul suprem al fortelor armate sa administreze afacerile tarii", a declarat Suleiman.

Manifestanti din piata Tahrir, din Cairo, au strigat de bucurie si au agitat drapele egiptene. Unele persoane au lesinat din cauza emotiei.

"Poporul a daramat regimul! Poporul a daramat regimul!", scanda o multime in delir, in aceasta piata devenita simbolul miscarii de contestare.

Hosni Mubarak, care se confrunta cu o miscare de contestare fara precedent de la 25 ianuarie, i-a delegat joi seara prerogativele sale vicepresedintelui Omar Suleiman, fara a-si fi anunta insa demisia.

Vineri, purtatorul de cuvant al Partidului National Democrat aflat la putere, anuntase ca presedintele egiptean a parasit Cairo pentru a merge la Sharm el-Sheikh, in Sinai, unde detine o locuinta.

"Mubarak a parasit Cairo cu toata familia sa", declarase anterior o sursa apropiata Guvernului, sub acoperirea anonimatului.

Vezi mai jos cronologia evenimentelor care au precedat plecarea lui Mubarak:

25 ianuarie: Inceperea manifestatiilor la care au participau mii de persoane. Protestele au fost precedate de mai multe cazuri de autoincendiere, imitand gesturi care avusesera loc si in Tunisia.

26 ianuarie: Mii de manifestanti au iesit pe strazi in pofida interdictiei autoritatilor. Politia a folosit gaze lacrimogene si bastoane, iar protestatarii au ripostat cu pietre.

27 ianuarie: Aproximativ 1.000 de persoane au fost arestate. Mohamed ElBaradei a revenit la Cairo si s-a declarat pregatit sa gestioneze perioada de tranzitie.

28 ianuarie: Protestele masive au degenerat in confruntari, iar cel putin 62 de persoane au murit. Mubarak a cerut armatei sa garanteze securitatea si sa mentina restrictii de circulatie la Cairo, Alexandria si Suez.

29 ianuarie: Cel putin 33 de persoane au murit in confruntari, iar mii de detinuti au evadat din inchisori. Hosni Mubarak a numit un nou premier, generalul Ahmad Chafic, si a creat un post de vicepresedinte, acordat generalului Omar Suleiman.

31 ianuarie: Mubarak a format un nou guvern, iar ministrul de Interne, Habib el-Adli, a fost inlocuit cu Mahmoud Wagdi.

2-3 februarie: Confruntari violente au avut loc in Piata Tahrir intre adversarii si sustinatorii lui Hosni Mubarak, violentele soldandu-se cu 11 morti si 915 raniti.

4 februarie: Sute de mii de egipteni au iesit pe strazi cu ocazia mobilizarii numite "Vinerea plecarii".

6 februarie: Fratii Musulmani s-au alaturat dialogului politic national, denuntand insa insuficienta reformelor propuse.

7 februarie: Mubarak promite cresterea salariilor si formarea unei comisii pentru anchetarea violentelor.

8 februarie: Sute de mii de persoane au manifestat la Cairo si in alte orase, iar Mubarak a format o comisie pentru modificarea Constitutiei.

10 februarie: Mubarak a anuntat ca ii va preda atributiile vicepresedintelui, ramanand insa la putere. Presedintele SUA, Barack Obama, considera ca acest transfer de putere nu este suficient.

11 februarie: Peste un milion de persoane au protestat in intregul Egipt. Presedintele Mubarak si-a dat demisia si a predat puterea armatei.

Conform organizatiei Human Rights Watch, violentele din Egipt s-au soldat cu peste 300 de morti.