"Am fost informati in legatura cu faptul ca el intentioneaza sa efectueze o vizita cu caracter privat", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului sud-coreean al Afacerilor Externe, Cho Tai-Young. Guvernul de la Seul nu cunoaste in schimb nici data, nici motivul sejurului, a precizat el in cadrul unei conferinte de presa, noteaza AFP, preluata de Mediafax.

Google a refuzat sa confirme vizita despre care au relatat initial Associated Press si Wall Street Journal, afirmand ca deplasarea face parte dintr-o misiune umanitara condusa de fostul guvernator de New Mexico, Bill Richardson. Richardsson este familiar cu Coreea de Nord pentru ca a negociat eliberarea mai multor cetateni americani in ultimii 20 de ani.

Phenianul a anuntat, la sfarsitul lunii decembrie, arestarea, pe 3 noiembrie, a unui american de origine coreeana, Pae Jun-Ho, care a intrat in Coreea de Nord in calitate de turist si pe care regimul comunist il acuza ca a comis un "delict", fara alte precizari.

In 2010, fostul presedinte american Jimmy Carter a obtinut eliberarea lui Aijalon Mahli Gomes, condamnat la opt ani de munca silnica, pentru ca a intrat fara autorizatie in Coreea de Nord din China. Cu un an inainte, Bill Clinton a obtinut eliberarea a doua jurnaliste americane, Laura Ling si Euna Lee, arestate pentru ca au trecut frontiera din China.