Pe cat este de aspectuos, pe atat este de controversat. Are o mie de camere, ceea ce i-a facut pe opozantii lui Erdogan sa il acuze de megalomanie si derapaje autoritare.  

Presedintele si-a atras pe aceasta cale si criticile ecologistilor, deoarece pentru a putea fi ridicata constructia s-au taiat sute de copaci. 

Mai mult, Recep Tayyip Erdogan a fost comparat cu Nicolae Ceausescu dupa ce si-a construit Palatul Alb ale carui costuri sunt estimate la 615 milioane dolari, relateaza publicatia Hurriyet. 

Construirea palatului a provocat divergente intre deputatii din Partidul Justitie si Dezvoltare (AKP), aflat la guvernare in Turcia, si formatiunile din opozitie. 

"Constructia este o replica a palatului pe care Ceausescu l-a construit la Bucuresti, dar in care nu a locuit nici macar o singura zi. Este o replica atat in ceea ce priveste marimea, cat si in privinta mentalitatii", a declarat deputatul Izzet Cetin, membru al principalului partid de opozitie - Partidul Republican al Poporului (CHP). 

Potrivit lui Cetin, constructia palatului a inceput cand Erdogan era prim-ministru si acolo trebuia sa fie resedinta premierului, dar dupa candidatura acestuia la presedintie, destinatia complexului a fost schimbata.

"Acest om a construit complexul pentru premier si ar locui acolo chiar daca ar fi in continuare prim-ministru", a mai declarat Cetin. 

In pofida criticilor, presedintele Recep Tayyip Erdogan a organizat deja primele intalniri cu premierul Ahmet Davutoglu, seful de Stat Major, generalul Necdet Ozel, si cu subsecretarul Organizatiei Nationale de Informatii (MIT) la noul palat prezidential. 

Mai mult, ministrul de Finante Mehmet Simsek a anuntat, intr-o dezbatere in Parlament cu privire la bugetul pentru 2015, ca se are in vedere si cumpararea unui nou avion prezidential, pentru 185 de milioane de dolari.

"Aproape 432,7 milioane de dolari au fost platiti pana acum pentru construirea noului palat prezidential, iar suma de 135 de milioane de dolari va fi alocata pentru 2015", a declarat ministrul Simsek.