Săptămâna a început cu aurul aflat la un nivel record, dar cotaţiile au fost trase în jos ulterior de mai mulţi factori, între care speranţele legate de un vaccin pentru COVID-19 şi o creştere a randamentelor titlurilor de Trezoreriei americane, a spus Chris Gaffney, preşedinte pentru pieţe mondiale la TIAA Bank.

Randamentul obligaţiunilor Trezoreriei SUA pe termen de 10 ani a urcat joi la cel mai ridicat nivel din ultimele opt săptămâni, vineri atingând 0,593%, faţă de 0,562% vinerea trecută.

Aurul cu livrare în decembrie a scăzut vineri cu 20,6 dolari, respectiv cu aproape 1,1%, şi a încheiat tranzacţiile la 1.949,8 dolari uncia. Pe ansamblul săptămânii, preţul aurului a coborât cu circa 3,9%, potrivit datelor FactSet, scrie News.ro.

Marţi, contractele futures pentru aur au consemnat cel mai mare declin zilnic după 15 aprilie 2013.

”Dacă ar trebui folosit un cuvânt pentru a descrie evoluţia preţului aurului în această săptămână, cuvântul potrivit ar fi ‘nebunească’”, a declarat Lukman Otunuga, analist senior la firma FXTM.

El a mai spus că ”după marcarea accentuată a profiturilor la începutul săptămânii, metalul preţios a revenit la peste 1.950 dolari uncia”.

În opinia sa, investitorii vor continua să fie atraşi de metalul preţios din cauza tensiunilor dintre Statele Unite şi China, blocajul din SUA legat de măsurile de stimulare şi de lipsa de atractivitate a dolarului.

Între timp, preţul argintului cu livrare în septembrie a coborât cu 1,63 dolari, respectiv cu 5,9%, încheind tranzacţiile de vineri la 26,089 dolari, după o creştere de 6,7% în ziua anterioară. Preţul argintului a înregistrat o pierdere săptămânală de 5,3%.