O eventuala majorare a dobanzii de referinta de catre Fed ar duce la cresterea costurilor pentru detinatorii de aur si, in acelasi timp, ar stimula dolarul american, moneda in care este cotat aurul.

In jurul orei 11.31 GMT, pretul spot la aur era in crestere cu 0,3%, pana la 1.226,82 dolari pentru o uncie, in timp ce pe piata din SUA cotatiile futures la aur cu livrare in luna iunie au crescut cu un dolar, pana la 1.226,30 dolari, dupa ce, de la mijlocul lunii februarie si pana saptamana trecuta, pretul aurului nu a depasit pragul de 1.225 dolari pentru o uncie.

Saptamana trecuta, pretul la aur a crescut cu 3%, dupa ce recentele date dezamagitoare privind piata muncii din SUA, vanzarile cu amanuntul si increderea consumatorilor americani i-au determinat pe analisti sa considere ca o iminenta majorare de dobanda este putin probabila.

“Datele din SUA nu sunt deosebit de bune si oamenii par sa considere ca o majorare de dobanda a fost amanata. Daca aurul poate ramane deasupra pragului de 1.225 de dolari, atunci poate sa se duca si pana la 1.240 de dolari si chiar la 1.250 de dolari, in special avand in vedere ca intervalul 1.175-1.225 de dolari a fost mentinut pentru o perioada considerabila de timp”, a declarat Simon Weeks, analist la Bank of Nova Scotia.

Investitorii asteapta ziua de miercuri, cand Fed va da publicitatii minute de la sedinta de politica monetara din luna aprilie, pentru eventuale indicii cu privire la opiniile membrilor comitetului de politica monetara vizavi de starea economiei si de momentul in care ar putea fi majorate dobanzile.