Putin a afirmat ca Rusia ar putea relua livrarea de rachete anti-aeriene avansate S-300 catre Siria, daca Statele Unite vor incepe o actiune impotriva regimului Bashar al-Assad, acuzat de Washington ca ar fi utilizat arme chimice impotriva populatiei.

Cotatia barilului de petrol a fost impinsa in sus si de speculatiile din piata ca Rezerva Federala a SUA ar putea limita eventuala reducere a programului de relaxare cantitativa, dupa o evolutie sub asteptari pe piata muncii.

"Implicarea Rusiei poate escalada tensiunile, care s-ar putea extinde dincolo de granitele Siriei. Situaia din Siria este fluida, iar piata este ingrijorata", comenteaza pentru Bloombeg un analist din Houston.

Pretul petrolului WTI, de referinta pe piata americana, a inchis ultima sedinta de tranzactionare a saptamanii in urcare cu 2,16 dolari, la 110,53 dolari pe baril, cea mai ridicata inchidere din mai 2011. Pe ansamblul acestei saptamani, cotatia a urcat cu 2,7%.

Pretul petrolului Brent, de referinta in Europa, a avansat cu 86 centi, sau 0,7%, la 116,12 dolari pe baril.

Rusia, unul dintre principalii aliati ai lui Assad, a trimist o nava amfibie de asalt in estul Marii Mediterane, in apropierea costei Siriei, potrivit agentiei Interfax.

"Daca vom ajuta Siria? O vom ajuta. Deja ii sprijinim cu arme si cooperam in sfera economica si cea umanitara", a declarat Putin vineri la Sankt Petersburg, dupa o discutie cu presedintele SUA Barack Obama si alti lideri prezenti la summit-ul G20.

Obama a afirmat, la finalul summit-ului, ca exista un consens tot mai larg la nivel mondial ca Siria trebuie sanctionata pentru utilizarea armelor chimice.

Administratia americana a solicitat avizul Congresului inainte de a interveni in Siria. Comisia pentru relatii Externe din Senat a aprobat miercuri derularea unei operatini restranse. Plenul Senatului va dezbate chestiunea luni.

Orientul Mijlociu a generat aproximativ 35% din productia globala de petrol in primul trimestru al acestui an, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie. Siria are granita cu Irakul, un important producator de petrol, iar Iranul este unul dintre principalii aliati ai regimului al-Assad. Irakul si Iranul genereaza aproape 20% din productia de petrol a Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC).