Barilul de petrol din Marea Nordului, de referinţă în Europa, era cotat vineri dimineaţa la 35,01 dolari pe piaţa futures de la Londra, faţă de 32,69 dolari, joi.

Preţul "aurului negru" s-a mai recuperat după ce pieţele bursiere au început, la rândul lor, şedinţa pe teren pozitiv, scrie Agerpres.

Indicele general FTSE-100 al Bursei din Londra, care grupează principalele companii, a crescut în forţă, cu 223,05 puncte (4,25 %), ajungând la 5.460,53 puncte.

În ultimele zile, preţurile petrolului s-au prăbuşit ca urmare a deciziei Arabiei Saudite, cel mai mare producător de ţiţei din lume, de a scădea preţurile pentru exporturile sale, dar şi din cauza îngrijorărilor existente pe piaţă din cauza propagării rapide a coronavirusului.

De la începutul anului şi până în prezent cele două contracte de referinţă pe piaţa petrolului au pierdut aproape jumătate din valoare, iar luni au înregistrat o prăbuşire de aproximativ 25%, cel mai grav declin de după Războiul din Golf din 1991.

Preţul petrolului suferă pe de o parte de pe urma excesului de ofertă, mai mulţi mari producători precum Arabia Saudită şi Rusia intrând într-un război al preţurilor, iar pe de altă parte de pe urma coronavirusului.

Anunţul surprinzător al preşedintelui american, Donald Trump, care miercuri seara a decis suspendarea, timp de 30 de zile, a intrării europenilor din spaţiul Shenghen în SUA, pentru a limita propagarea virusului Covid-19, care a atins în prezent stadiul de pandemie, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a provocat panică pe piaţă. În plus, investitorii nu au fost calmaţi de măsurile de stimulare, sub aşteptări, anunţate de băncile centrale.