Grupul a mentinut plafonul productiei la 30 de milioane de barili de titei pe zi, a declarat Ali Al-Naimi, ministrul Petrolului din Arabia Saudita, dupa o intalnire la care au participat reprezentantii celor 12 state membre, transmite Bloomberg.

Preturile titeiului au coborat semnificativ in acest an, pe fondul cresterii productiei de petrol in Statele Unite la cel mai inalt nivel din ultimele trei decenii si al cererii slabe la nivel global.

Decizia OPEC a fost anticipata de 58% dintre analistii intervievati de Bloomberg in aceasta saptamana.

Plafonul actual al productiei OPEC este in vigoare de la inceputul anului 2012.

"Echilibrul puterii s-a modificat, iar OPEC accepta faptul ca abilitatea sa de a controla preturile pe termen lung ale petrolului este limitata", a declarat Michael Hewson, analist la CMC Markets in Londra, inainte ca decizia OPEc sa fie facuta publica.

Cotatia petrolului Brent a scazut in acest an cu 32%, inregistrand cel mai amplu declin anual dupa 2008. Contractele futures pentru titeiul Brent au coborat joi cu pana la 4,4% in urma deciziei OPEC, la 75,09 dolari pe baril.

Comentariul de miercuri al Arabiei Saudite, ca piata se va stabiliza singura, a indicat ca OPEC va rezista apelurilor de reducere a productiei, se arata intr-o nota a Societe Generale.

Citeste si: Dansul elefantului pe gheata subtire sau cum scaderea pretului petrolului se poate intoarce impotriva celor care au orchestrat-o. Studiu de caz: Arabia Saudita, 1986

Ministrii din Kuweit, Emiratele Arabe Unite si Angola s-au aratat ingrijorati in privinta surplusului de pe piata. "Piata este suprasaturata. Dar nu din partea OPEC", a declarat ministrul Energiei din Emirate, Suhail Al-Mazrouei.

Venezuela, ale carei rezerve valutare sunt aproape de minimul ultimilor 11 ani, a insistat pentru reducerea plafonului de productie al OPEC, reprezentantul acestei tari in OPEC, Rafeal Ramirez, afirmand ca toata lumea trebuie sa faca sacrificii.

Cotatia petrolului WTI, de referinta pe piata americana, a scazut cu 26% in acest an. Joi, contractele futures pentru WTI au coborat cu 2,16%, la 71,53 dolari pe baril.

Productia OPEC a depasit in octombrie plafonul stabilit de organizatie pentru a cincea luna consecutiv, potrivit datelor Bloomberg. Statele membre au produs luna trecuta 30,97 milioane de barili de petrol pe zi. Potrivit unui raport al OPEC publicat in aceasta luna, cererea mondiala pentru petrolul OPEC va fi anul viitor de 29,2 milioane de barili pe zi.

Anvelopa ContiWinterContact TS 850, considerata exemplara de expertii germani