In SUA, pretul petrolului "crude" a coborat la 38,97 de dolari/baril, aproape de minimul anului 2015, 37,75 dolari/baril in august, cel mai mic din 2008. Traderii americani au avut un weekend la dispozitie sa "digere" decizia OPEC de vineri, noteaza The Guardian. Petrolul "Brent crude" din Marea Nordului e la minimul din martie 2009, sub 42 de dolari/baril. 

Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol a decis sa-si mentina nivelul actual de productie, a declarat vineri ministrul petrolului din Nigeria, Emmanuel Ibe Kachikwu, transmite AFP.

In prezent, plafonul oficial de productie al OPEC, organizatie care asigura o treime din productia mondiala de petrol, este de 30 de milioane de barili pe zi, insa cifra reala este mai mare cu aproximativ 1,5 milioane de barili pe zi.  

Comunicatul publicat la finalul reuniunii de vineri este unul neobisnuit deoarece nu mentioneaza niciun nou plafon de productie.

Secretarul general al OPEC, Abdullah al-Badri, a precizat ca organizatia nu a putut sa cada de acord asupra unei cifre precise, deoarece nu poate preconiza cand anume Iranul va incepe sa-si majoreze productia dupa eliminarea sanctiunilor.

De asemenea, ministrii participanti la reuniunea de la Viena au cazut de acord sa reprimeasca Indonezia in randul statelor membre OPEC, dupa o pauza de sase ani.

Chiar daca productia de petrol realizata de cel de al 13-lea stat membru OPEC merge in principal spre consumul intern, aceasta decizie ar putea duce la cresterea cantitatii de petrol vanduta de OPEC pe piata mondiala.

Pretul petrolului a scazut vineri dupa decizia OPEC. In jurul orei 14.25 GMT, la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex) barilul de titei 'light sweet crude' (WTI) cu livrare in ianuarie era cotat in scadere cu 1,02 dolari pana la 40,06 dolari.

De asemenea, la bursa de la Londra cotatia titeiului Brent a scazut cu doi dolari pana sub pragul de 43 de dolari per baril.

"Piata este in scadere pentru ca investitorii interpreteaza aceste informatii drept un semn ca OPEC nu isi va reduce niciodata productia", a declarat Phil Flynn, analist la Price Futures Group. 

Intalnirea OPEC din Viena a creat o retragere "nervoasa" a titeiului, au sous si cei de la Saxo Bank.

Decizia OPEC trimite unde de soc in toata lumea: tarile non OPEC sunt "strivite" de hotararea cartelului, Arabia Saudita va ramane curand fara cash, Iranul se pregateste de intampinarea ridicarii sanctiunilor, dar se va confrunta cu un pret al petrolului foarte jos, joburile din domeniul petrolier in SUA dispar, iar actiunile in sectorul energetic scad, noteaza CNN Money.