Prețul petrolului scade masiv, pe fondul epidemiei cu coronavirus. Țițeiul a pierdut o treime din valoare de la începutul anului

Sonda, gaze naturale, petrol
Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii din afara cartelului (Alianţa OPEC+) nu au reuşit să ajungă la un acord privind reducerea producţiei, pentru a compensa efectele economice ale epidemiei de coronavirus (Covid-19).
În consecință, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a scăzut vineri cu 7,30%, la 46,34 dolari, scrie presa internațională, preluată de Agerpres.
Anul acesta, cotaţia barilului de petrol Brent şi-a pierdut aproximativ o treime din valoare, ajungând la 45 de dolari, cel mai scăzut nivel din 2017.
OPEC a propus o reducere a producţiei de ţiţei cu încă 1,5 milioane de barili pe zi (bpd), în trimestrul doi din 2020.
Cele 14 state membre ale OPEC şi cele zece ţări din Alianţa OPEC+ nu au reuşit să ajungă la un acord privind reduceri suplimentare şi nici cu privire la prelungirea precedentei reduceri a producţiei de ţiţei cu 2,1 milioane de barili pe zi, decisă în decembrie.
Arabia Saudită a făcut presiuni pentru noi reduceri, însă nu a reuşit să obţină sprijinul Rusiei.
"De la 1 aprilie, nici OPEC, nici statele din afara cartelului nu vor avea restricţii", le-a spus jurnaliştilor ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, după discuţiile maraton de vineri de la sediul OPEC din Viena.
"Refuzul Rusiei de a sprijini reducerea suplimentară a producţiei va submina efectiv capacitatea Alianţei OPEC+ de a juca un rol major în stabilizarea preţului ţiţeiului, şi va avea ca rezultat o volatilitate mai ridicată a preţului ţiţeiului", a avertizat Bob McNally, de la Rapidan Energy Group.
Statele membre OPEC şi cele din afara cartelului furnizează aproape jumătate din petrolul folosit pe plan mondial.
Pe acelasi subiect:
Prima pagina pe scurt:
Elon Musk a promis un premiu de 100 mil. dolari celui care oferă cea mai bună tehnologie pentru captarea emisiilor de dioxid de carbon
Liberalizarea prețurilor la energie. Ce pași trebuie să urmeze cei care vor să încheie un nou contract de electricitate pe piaţa liberă
Italia se confruntă cu cea mai gravă recesiune de după război. Moody s amenință Roma cu retrogradarea, dacă nu folosește eficient resursele de la UE
