Nici petrolul West Texas Intermediate nu a avut o zi tocmai buna, coborand mai mult de 3 procente, la sub 35 dolari/barilul.

Tensiunile dintre Arabia Saudita si Iran reduc sansele ca principalii producatori de petrol din cadrul OPEC sa coopereze pentru a reduce productia pe o piata in care oferta este supra-aprovizionata, informeaza AFP.  

In jurul orei 10.30 GMT, la bursa Intercontinental Exchange (ICE) de la Londra, barilul de titei Brent cu livrare in februarie se tranzactiona pentru 34,83 de dolari, cel mai scazut nivel din ultimii 11 ani si jumatate.  

"Dolarul american puternic si ingrijorarile referitoare la cererea si oferta abundenta pun presiuni pe pretul petrolului", au explicat analistii de la Commerzbank.

Potrivit acestora, majoritatea actorilor de pe piata considera ca tensiunile dintre Arabia Saudita si Iran sunt negative pentru pretul petrolului, pentru ca reduc sansele ca Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol sa ajunga la un acord care sa permita o actiune concertata destinata reducerii supraofertei de petrol.  

Pretul barilului de petrol, care a scazut cu peste 30% numai in 2015, a inregistrat un declin accelerat in decembrie dupa ce la ultima reuniune, OPEC, organizatie responsabila pentru o treime din petrolul mondial, a decis sa mentina actualul nivel de productie in pofida preturilor scazute.

Productia de petrol a statelor membre OPEC se situeaza undeva in jurul valorii de 32 de milioane de barili pe zi.  

In ultimele zile, Arabia Saudita si mai multi dintre aliati sai sunniti au rupt relatiile diplomatice cu Iranul sau au redus nivelul acestora, decizii care agraveaza criza declansata de executarea imamului siit Nimr Baqer al-Nimr de catre Riad si provoaca temeri privind escaladarea tensiunilor intr-o regiune marcata deja de conflicte.  

Arabia Saudita este cel mai mare producator mondial de petrol si cel mai influent membru al OPEC. La randul sau, Iranul este al doilea mare producator din cadrul OPEC iar autoritatile de la Teheran vor sa majoreze productia de petrol odata cu ridicarea sanctiunilor internationale. 

Situatia din 2015 va continua si in 2016, spun analistii, care asteapta totusi o crestere treptata a pretului petrolului pana in 2020, pana la 80 de dolari pe baril.  

In ultimul sau raport World Energy Outlook, publicat in noiembrie, Agentia Internationala pentru Energie estimeaza ca cererea mondiala de petrol va creste anual cu 900.000 de barili pe zi pana in 2020, urmand ca treptat sa ajunga la 103,5 milioane barili pe zi in 2020 comparativ cu 94,5 milioane barili pe zi in 2015.  

"Estimarile noastre arata ca vom asista la o crestere graduala a preturilor pana la 80 de dolari per baril in jurul anului 2020", a declarat directorul IEA, Fatih Birol.

"Ne asteptam ca investitiile in petrol sa scada in acest an cu peste 20%. Si, mai important, acest declin va continua si anul viitor. In ultimii 25 de ani nu am avut niciodata doi ani consecutivi de scadere a investitiilor si acest lucru ar putea avea implicatii asupra pietei petroliere in anii urmatorii"', a adaugat Birol.