Scaderea neasteptata a productiei de cacao in Ghana, atribuita de fermieri lipsei de pesticide si vremii nefavorabile, ar putea pune probleme marilor producatorii de ciocolata si de asemenea constituie o noua lovitura pentru situatia financiara precara a Ghanei, scrie Reuters, preluata de Agerpres.

Potrivit unor surse guvernamentale, in 2014/15 recolta de cacao a Ghanei nu va depasi 700.000 de tone, mult sub estimarile initiale ale companiei de stat Cocobodm care indicau o recolta de un milion de tone.

“Au fost pierdute o parte din culturi si cele mai recente estimari arata ca, in cel mai bun caz, recolta va fi de 690.000-700.000 de tone”, a declarat o sursa guvernamentala. Comparativ, in sezonul 2013/2014 Ghana a avut o recolta de cacao de 900.000 de tone.

Potrivit traderilor europeni, scaderea productiei ar putea pune Ghana in imposibilitatea de a furniza o cantitate de 150.000-200.000 de tone de cacao care a fost deja vanduta si ar putea rostogoli aceste contracte pentru noul sezon. Productia de cacao din Ghana este vanduta clientilor internationali prin compania de stat Cocoa Marketing Company (CMC), o subsidiara a Cocobod.

Preturile la cacao au inceput deja sa creasca in conditiile in care o recolta mai mica in Ghana ar putea duce la un deficit global semnificativ in sezonul 2014-2015. La bursa ICE de la Londra, cotatiile futures la cacao au crescut cu aproximativ 5% in ultimele doua saptamani.

“Multi nu credeau ca va fi un deficit global. Doar acum cand iau in calcul o recolta de 700.000 de tone in Ghana au inceput sa mizeze pe un deficit care ar putea misca piata cu alte 100 de lire in sus dupa recenta crestere”, a spus un trader.

O recolta mai mica de cacao in Ghana ar putea crea probleme pentru producatorii de ciocolata premium precum Lindt, ale caror retete se bazeaza pe marii producatori de boabe de cacao de calitate ridicata.