In februarie, inflatia s-a situat la -0,3%, iar in ianuarie preturile de consum din zona euro au scazut cu 0,6% comparativ cu aceeasi luna din 2014, consemnand cel mai important declin de la infiintarea zonei euro, in 1999, pana in prezent, arata MarketWatch. 

Un nivel similar al inflatiei, de -0,6%, s-a mai inregistrat in zona euro doar in iulie a anului 2009, in timpul recesiunii economice. 

Preturile de consum au coborat intr-un ritm mai lent in martie fata de lunile anterioare datorita unei reveniri usoare a preturilor la energie. Astfel, acestea au scazut cu 5,8% in martie fata de aceeasi luna din 2014, in conditiile in care declinul din februarie a fost de 7,9%, iar cel din ianuarie, de 9,3%. 

Preturile de consum au inceput sa scada in decembrie anul trecut, ceea ce a determinat Banca Centrala Europeana sa lanseze un program de achizitii de active, inclusiv obligatiuni guvernamentale, in martie a acestui an.  Acesta presupune cumpararea de active in valoare totala de 1.080 de miliarde de euro pana in septembrie 2016. 

Presedintele BCE, Mario Draghi, a subliniat saptamana trecuta ca programul de relaxare cantitativa va continua cel putin timp de un an si jumatate si ar putea chiar sa fie prelungit, pana cand oficialii sunt convinsi ca inflatia din zona euro se va stabiliza in jurul tintei BCE de putin sub 2%.

Bloomberg: Opt tari "ghinioniste" din Europa se confrunta cu riscul deflatiei in 2015

In urma cu doar cateva saptamani, analistii prognozau ca 2015 va fi primul an dupa 2008 cand nicio tara din lume nu va inregistra deflatie anuala, dar perceptia lor s-a schimbat din cauza continuarii declinului cotatiilor petrolului si a incertitudinilor politice si economice din Grecia si zona euro.

In total, opt tari europene vor fi aproape de deflatie in acest an. In cateva dintre aceste tari, respectiv Bulgaria, Croatia, Grecia, Polonia, Spania si Suedia, scaderea preturilor a fost o regula pentru cel putin sase luni din 2014. In alte tari, deflatia va fi mai mult un risc decat o stare de fapt pe termen lung.

In Italia si in ansamblul zonei euro, preturile ar urma sa scada cu 0,1%-0,2% in primul trimestru, dar vor incheia anul cu o usoara crestere.

Estimarile Comisiei Europene sunt mai pesimiste decat prognoza precedenta, indicand deflatie atat pentru Italia cat si pentru intreaga zona euro, in 2015. Elvetia risca si ea scaderea preturilor, fiind probabil sa surclaseze Bulgaria ca tara cu cea mai mare deflatie.

Analistii prognozeaza ca Elvetia, Grecia si Spania vor consemna in acest an cele mai mari scaderi ale preturilor.