Un nivel similar al inflatiei, de -0,6%, s-a mai inregistrat in zona euro doar in luna iulie a anului 2009, in timpul recesiunii economice, relateaza Bloomberg si Reuters.

Aceasta este a doua luna consecutiva de scadere a preturilor de consum din zona euro, dupa ce, in luna decembrie a anului trecut, rata inflatiei a coborat in teritoriu negativ pentru prima oara dupa septembrie 2009, preturile de consum scazand cu 0,2%.

Evolutia, determinata de scaderea cu 8,9% a preturilor la energie, a depasit estimarile analistilor, care anticipau ca zona euro a inregistrat in ianuarie o inflatie anuala de -0,5%.

Inflatia s-a situat la -1,5% in luna ianuarie in Spania, in timp ce Germania a inregistrat inflatie negativa, de -0,5%, pentru prima oara in ultimii cinci ani.

Saptamana trecuta, Mario Draghi, presedintele BCE, a anuntat ca institutia va lansa in luna martie un program extins de achizitii de active in zona euro in valoare lunara de 60 miliarde euro, program care va totaliza 1.080 miliarde euro pana septembrie 2016 si care va include cumpararea de obligatiuni guvernamentale. Draghi a explicat ca programul va contribui la revenirea inflatiei catre nivelul de 2%.

De asemenea, Benoit Coeure, membru al Consiliului Guvernatorilor BCE, a declarat ca programul de achizitii va dura atat timp cat este necesar pentru ca rata inflatiei din zona euro sa accelereze spre tinta de 2% asumata de BCE.

Moneda euro s-a apreciat cu 1,9% fata de dolar, la 1,1342 de dolari pe unitate, la 12:45 (ora Romaniei), in urma publicarii datelor de catre Eurostat.