Atacului american american din Irak, în care a fost ucis generalul iranian Qassem Soleimani, a amplificat tensiunile dintre Statele Unite şi Iran, iar izbucnirea unui nou conflict în regiune este iminentă.

Traderii au fost în mod clar îngrijoraţi după moartea lui Soleimani, emisar al Republicii islamice în Irak, unul dintre liderii cheie ai Iranului, astfel că și-au pus la adăpost banii în instumente sigure, cum sunt aurul, yenul japonez sau obligațiunile sigure.

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem iranian, s-a angajat vineri să "răzbune" moartea generalului iranian Qassem Soleimani, iar preşedintele irakian Barham Salih a condamnat atacul american.

În Europa, indicele Stoxx 600 a scăzut cu 1%, iar contractele futures de pe Wall Street au coborât cu 1,2%, scrie News.ro.

Yenul japonez a urcat cu 0,5% faţă de dolar, la cel mai ridicat nivel din ultimele două luni, iar francul elveşian a atins cel mai ridicat nivel faţă de euro după luna septembrie.

Cele mai importante evoluţii au avut loc pe pieţele petrolului, unde contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu aproape 3 dolari, respectiv cu 4,5%, la 69,2 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel de după luna septembrie.

”Geopolitica a revenit pe masă, este ceva care poate avea implicaţii majore între active”, a declarat analistul şef pentru investiţii al Lombard Odier, Salman Ahmed.

Forţa Quds, unitate a Gărzilor Revoluţionare din Iran, şi aliaţii săi paramilitari, de la gruparea libaneză Hezbollah la organizaţia PMF din Irak, au mijloace ample de reacţie.

Preţul aurului, al activ considerat sigur în perioadele de incertitudini, a urcat cu 1%, la cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni, la 1.543 de dolari uncia. Pe ansamblul săptămânii, preţul aurului a crescut cu aproximativ 2% şi se îndreaptă spre a patra săptămână de creşteri consecutive.