Pentru a compensa reducerea cererii şi a sprijini preţul ţiţeiului, Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi producători din afara cartelului, regrupaţi în alianţa OPEC+, au decis din mai reducerea record a producţiei, cu 9,7 milioane de barili pe zi. În prezent, alianţa OPEC+ ia în considerare noi scăderi ale producţiei, după ce al doilea val al pandemiei de coronavirus (COVID-19) a redus cererea de petrol.

Şefii companiilor petroliere ruseşti şi ministrul rus al Energiei au discutat trei opţiuni. Prima prevede extinderea actualului acord de reducere a producţiei în primul trimestru din 2021. Celelalte două prevăd majorarea producţiei în ianuarie, aşa cum era planificat, sau reducerea suplimentară a producţiei, susţin sursele, potrivit Agerpres.

Producţia de ţiţei şi gaze naturale a Rusiei a urcat în octombrie la 9,98 milioane de barili pe zi (bpd), de la 9,93 milioane bpd în septembrie, ceea ce arată că producţia este aproape de cota stabilită în cadrul discuţiilor din alianţa OPEC+.

Adjunctul ministrului rus al Energiei, Pavel Sorokin, a apreciat că piaţa petrolieră globală va depinde de modul în care ţările acţionează la extinderea pandemiei.

Conform datelor din 2 noiembrie, pe locul patru în topul ţărilor cu cele mai multe infectări raportate era Rusia (1.642.665 cazuri şi 28.264 decese). Autorităţile de la Moscova au precizat că nu vor impune noi măsuri de izolare, chiar dacă numărul de infecţii a înregistrat o creştere record.

Miniştrii din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol vor începe în 30 noiembrie discuţii privind nivelul producţiei de ţiţei.

În raportul publicat luna trecută de OPEC se arată că cererea globală de petrol se va redresa mult mai lent în 2021 decât s-a estimat anterior, din cauza extinderii pandemiei de coronavirus (COVID-19), sporind astfel dificultăţile cu care se confruntă grupul şi aliaţii săi în echilibrarea pieţei.

OPEC se aşteaptă la o creştere a cererii globale de petrol cu 6,54 milioane de barili pe zi (bpd) anul viitor, la 96,84 milioane de barili pe zi, previzionează cartelul. Iniţial, OPEC previziona o creştere a cererii cu şapte milioane bpd anul viitor.

Măsurile de izolare introduse pentru a ţine sub control răspândirea virusului au afectat în mod deosebit piaţa petrolieră, unde, la finalul trimestrului doi din 2020, preţurile înregistrau un declin de 38% faţă de perioada similară din 2019.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna ianuarie a crescut luni cu 1,03 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 38,97 dolari.

Firma de consultanţă Rystad Energy a prognozat că barilul de petrol Brent se va stabiliza în jurul valorii de 60 de dolari în 2025, comparativ cu aproximativ 43 de dolari în prezent.