Iniţiativa, lansată în iulie, s-a dovedit atât de populară încât până acum au fost reciclate 350.000 de sticle de plastic.

În curând, sistemul va fi extins în toată reţeaua de metrou şi va funcţiona până în iulie 2020, a anunţat ATAC, compania de transport public a oraşului, scrie Agerpres.

Automatele procesează zilnic 20.000 de sticle şi în medie clienţii pot aduce între 15 şi 20 de sticle simultan, a precizat ATAC.

Câteva persoane entuziaste au strâns 3.500 de sticle în mai puţin de 20 de zile, în valoare de circa 175 de bilete, a declarat o purtătoare de cuvânt a ATAC.

Iniţiativa a fost salutată de locuitorii acestui oraş confruntat cu o problemă cronică de colectare a gunoiului, unde reciclarea este ineficientă.

"Dacă foloseşti banii pentru a implica oameni (în reciclare), chiar şi cei care nu au simţ civic vor recicla", a declarat Claudio Perelli, un locuitor din Roma.

Călătorii trebuie să descarce o aplicaţie pe telefoanele mobile care înregistrează numărul de bilete pe care le-au primit pe baza numărului de sticle introduse în maşinile de reciclare. Un bilet valabil pentru 100 de minute de călătorie este oferit în schimbul a 30 de sticle, care trebuie introduse în aparat cu eticheta codului de bare astfel încât maşinăria să le poată citi şi înregistra în aplicaţie.

Roma este prima capitală din Uniunea Europeană care a lansat această iniţiativă în staţiile de metrou. Scheme similare au fost deja introduse la Beijing şi Istanbul.