"Autoritatea Federală de Reglementare Nucleară (FANR) a aprobat eliberarea pentru compania Nawah a licenţei de exploatare a reactorului 1 al centralei", a anunţat Hamad Alkaabi în timpul unei conferinţe de presă la Abou Dhabi, adăugând că punerea ei în aplicare va avea loc "într-un viitor apropiat".

Fondată în 2016, Nawah Energy Company va exploata şi întreţine, cu timpul, cele patru reactoare ale centralei din Barakah, în nord-vestul ţării, potrivit site-ului companiei.

Primul dintre cele patru reactoare trebuia să fie dat în exploatare la sfârşitul lui 2017, însă data pornirii a fost amânată de mai multe ori pentru a satisface condiţiile legale de securitate.

"Este vorba de un moment istoric pentru Emiratele Arabe Unite (...), ce încununează astfel eforturile a 12 ani de construcţie (...) a acestui program nuclear paşnic, pentru a răspunde nevoilor energetice viitoare ale ţării", şi-a exprimat Alkaabi satisfacţia.

"După acordarea licenţei de exploatare a primului reactor, operatorul Nawah va demara punerea acestuia în funcţiune pentru a pregăti intrarea lui în exploatare comercială", a precizat Alkaabi.

"Emiratele rămân ataşate celor mai ridicate norme de securitate şi neproliferare nucleară, precum şi unei cooperări solide şi continue cu AIEA şi partenerii naţionali şi internaţionali", a subliniat diplomatul.

Atunci când vor fi pe deplin operaţionale, cele patru reactoare vor avea capacitatea de a produce 5.600 de megavaţi de electricitate, circa 25% din nevoile EAU, ţară bogată în petrol.