Menită să alimenteze dezvoltarea producţiei de hidrocarburi în zonele extrem de izolate ale Rusiei, centrala este de fapt o barjă uriaşă denumita "Akademik Lomonosov", după cercetătorul rus din secolul al 18-lea, Mihail Lomonosov.

Ea a plecat în 23 august din portul Murmansk din nordul Rusiei, unde a fost alimentată cu combustibil nuclear, în direcţia Pevek, mic oraş din Siberia, în districtul autonom Ciukotka.

"Akademik Lomonosov", o barjă de 21.000 de tone fără motoare proprii, a fost tractată de mai multe nave de-a lungul călătoriei sale.

Centrala nucleara plutitoare este compusă din doua reactoare cu o capacitate de 35 MW fiecare, apropiată de cea a spărgătoarelor de gheaţă cu propulsie nucleară, faţă de o capacitate de 1.000 de MW pentru un reactor obişnuit al unei centrale nucleare de ultimă generaţie.

"Akademik Lomonosov" are o lungime de 144 de metri şi o lăţime de 30 de metri, având la bord un echipaj de 69 de persoane.

Ajunsă la Pevek, ea va fi racordată la reţeaua energetică locală şi ar urma să devină operaţională până la sfârşitul acestui an. Chiar dacă populaţia acestui mic oraş din Siberia nu depăşeşte 5.000 de locuitori, viitoarea centrală nucleară va putea acoperi consumul a 100.000 de persoane şi este destinată în special să alimenteze cu electricitate platformele petroliere din regiune, în contextul în care Rusia vrea să extindă exploatarea hidrocarburilor din zona Arctica.

Asociaţiile pentru protecţia mediului critică de mai mulţi ani pericolul reprezentat de o centrală nucleară plutitoare, pe care o califică drept "Cernobîl pe gheaţă" sau "Titanic nuclear".