Institutul de cercetare economică Ifo a anunţat luni că încrederea companiilor germane în economie a înregistrat în mai o creştere până la 79,5 puncte, de la o cifră revizuită de 74,2 de puncte în aprilie. Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o creştere a acestui indicator până la nivelul de 78,3 puncte.

"Încrederea companiilor germane s-a redresat după evoluţia catastrofică din luna precedentă. Aşteptările pentru următoarele luni s-au îmbunătăţit semnificativ", a declarat preşedintele Ifo, Clemens Fuest, potrivit Agerpres.

Ifo se aşteaptă la un declin al economiei germane de peste 10% în trimestrul doi din 2020, iar companiile se aşteaptă la un declin mai puţin accentuat al exporturilor, în urma reluării activităţilor economice, a apreciat economistul Ifo, Klaus Wohlrabe.

Acesta a adăugat: "Economia Germaniei vede din nou lumina de la capătul tunelului. Dar suntem încă departe de optimism".

Economia Germaniei a intrat în recesiune în primul trimestru din 2020, când s-a contractat cu 2,2%, pe fondul impactului pandemiei, după un recul de 0,1% în ultimele trei luni din 2019, arată datele preliminare publicate recent de Oficiul Federal de Statistică (Destatis).

Analiştii se aşteaptă la un declin şi mai accentuat în trimestrul doi din 2020, din cauza măsurilor de izolare adoptate pentru a stopa răspândirea epidemiei.

Guvernul de la Berlin estimează că cea mai mare economie europeană se va contracta cu 6,3% anul acesta, cel mai sever declin de la Al Doilea Război Mondial.

"Redresarea activităţii economice şi revenirea optimismului sunt salutate cu căldură, dar cu siguranţă nu sunt motive de reducere a vigilenţei", a apreciat economistul ING Carsten Brzeski. Acesta a adăugat: "Chiar şi într-un scenariu mai favorabil, cu atenuarea mai multor restricţii şi fără un al doilea val de epidemie, este puţin probabil ca economia germană să revină la nivelul de dinaintea crizei înainte de 2022".