Opozitia fata de planurile de fuziune a crescut dupa votul britanicilor de anul trecut pentru iesirea din Uniunea Europeana, noteaza News.ro.

Executivul UE a anuntat, miercuri, ca a cincea incercare a celor doi operatori bursieri de a crea cea mai mare bursa din Europa ar fi creat un monopol de facto pe pietele financiare. Anuntul vine exact in ziua in care Theresa May declanseaza oficial mecanismul de iesire a Marii Britanii din UE.

”Intrucat partile nu au reusit sa ofere remediile cerute pentru corectarea problemelor legate de concurenta, Comisia a decis sa interzica fuziunea”, afirma comisarul pentru Concurenta Margrethe Vestager, intr-un comunicat.

Decizia Comisiei Europene era asteptata, dupa ce LSE a respins in februarie solicitarea institutiei europene de vanzare a platformei de tranzactionare MTS din Italia.

La sfarsitul procesului de evaluare, LSE si Deutsche Boerse oferisera un singur remediu pentru eliminarea ingrijorarilor CE, respectiv vanzarea diviziei franceze de cliring a LSE bursei pan-europene Euronext, penru 510 milioane de euro.

UE a decis insa ca solutia oferita de cele doua companii este insuficienta.

LSE si Deutsche Bank au incheiat acordul de fuziune in martie anul trecut, cu obiectivul de a crea cel mai mare operator bursier din Europa, care sa poata concura mai bine rivalii americani.

Deutsche Borse a anuntat ca a fost informata de decizie, adaugand ca oferta de fuziune si acordul vot fi automat anulate. In urma anuntului Comisiei Europene, actiunile LSE au crescut cu 3,5%.