Autoritatile de la Astana si Minsk au respins informatiile ca cele trei tari membre ale recent-infiintatei Uniuni Economice Eurasiatice vor adopta o pozitie comuna fata de Ucraina.

Oficiali din Belarus, citati de publicatia rusa Vedemosti, au spus ca tara lor nu considera ca relatiile Ucrainei cu Uniunea Europeana afecteaza uniunea vamala la care participa tarile din Uniunea Economica Eurasiatica.

Publicatia de afaceri RBC a relatat ca autoritatile de la Kremlin urmeaza sa elimine unele din facilitatile comerciale acordate Ucrainei, daca acordul cu UE va fi un pericol pentru economia Rusiei, iar taxele vamale aplicate bunurilor fabricate in Ucraina ar putea creste de la 0 la 7,1%.

O astfel de masura ar putea afecta insa ambele state, intrucat este posibil ca si Ucraina sa reactioneze. Ucraina este destinatia a 4,5%-6% din exporturile Rusiei, iar Moscova risca sa piarda 5,8 miliarde de dolari (1,1% din volumul total), daca ar fi majorate taxele vamale.

Rusia este cea mai importanta destinatie a exporturilor Ucrainei (24% din total), pe locul al doilea fiind Turcia, cu numai 6%. In aceste conditii, restrangerea relatiilor comerciale cu Rusia ar putea determina scaderea PIB-ului Ucrainei cu 0,5%-1%.

Ucraina a fost aproape de intrarea in uniunea vamala cu Rusia, dar fostul presedinte Viktor Ianukovici a renuntat la acord din cauza protestelor de strada care au degenerat in violente.