Într-un editorial în Washington Post, Hassan Diab a atras atenţia cu privire la o urgenţă globală de securitate alimentară declanşată de pandemie. El s-a pronunţat împotriva restricţionării exporturilor alimentare şi a solicitat SUA şi Uniunii Europene să înfiinţeze un fond de urgenţă pentru a ajuta Orientul Mijlociu să evite o criză severă.

În caz contrar, "foametea ar putea declanşa un nou flux migrator spre Europa şi ar putea destabiliza şi mai mult regiunea", avertizează şeful guvernului libane, potrivit Agerpres.

Libanul era într-o criză profundă înainte de COVID-19. Moneda locală a pierdut mai mult de jumătate din valoarea sa din octombrie, în contextul unei penurii de lichidităţi valutare. Inflaţia şi şomajul cresc vertiginos.Libanul a intrat în faliment de stat din martie.

Preţurile la produsele din import au crescut mai mult decât dublu de la începutul anului, indică Diab. Mai mult de jumătate din alimentele din Liban provin din import.

"Cândva grânar al regiunii din estul Mediteranei, Libanul se confruntă în prezent cu o dramatică provocare care părea de neimaginat acum un deceniu: riscul unei crize alimentare majore", avertizează premierul.

"În urmă cu câteva săptămâni, Libanul a cunoscut primele 'proteste împotriva foametei'. Mulţi libanezi au încetat să mai cumpere carne, fructe şi legume, iar în curând s-ar putea să nu-şi permită nici măcar pâine", scrie el.

Diab, care şi-a preluat funcţia anul acesta cu sprijinul Hezbollah, grupare şiită susţinută de Iran şi de aliaţii săi, a criticat decenii de gestionare politică defectuoasă şi corupţia pentru lipsa investiţiilor în agricultură.

COVID-19 şi măsurile restrictive de izolare au "agravat dramatic criza economică şi au perturbat profund lanţurile de aprovizionare cu alimente".

Optzeci la sută din grâul utilizat de Liban provenea din Ucraina şi Rusia, dar Rusia şi-a suspendat exporturile de grâu luna trecută, iar Ucraina intenţionează să facă la fel, a declarat el.