Chiar dacă şi alte state dezvoltate, precum Marea Britanie, au început să măsoare rata naţională a bunăstării, Noua Zeelandă este prima ţară care să îşi conceapă întregul buget pe priorităţi de bunăstare şi să ceară ministerelor să pună la punct politici destinate să crească bunăstarea.

"Bugetul de astăzi demonstrează că putem fi atât responsabili economic cât şi să avem grijă de cei vulnerabili", a declarat premierul Jacinda Ardern după prezentarea noului buget, potrivit Agerpres.

Bugetul prevede noi cheltuieli în valoare de 3,8 miliarde dolari Noua Zeelandă (2,48 miliarde dolari SUA) pe an. Aproximativ 1,9 miliarde dolari Noua Zeelandă sunt alocate pentru servici de sănătate mentală şi 1,1 miliarde dolari Noua Zeelandă pntru reducerea sărăciei infantile.

Guvernul condus de laburista Jacinda Ardern a alocat de asemenea fonduri pentru reducerea violenţei domestice şi pentru proiecte de infrastructură precum spitale şi şcoli.

"Măsurăm în mod diferit succesul ţării noastre. Nu ne bazăm doar pe Produsul Intern Brut ci şi pe îmbunătăţirea bunăstării cetăţenilor noştri, pe protejarea mediului şi întărirea comunităţilor noastre", a declarat ministrul de Finanţe, Grant Robertson.

În pofida unei creşteri economice solide timp de mai mulţi ani, o parte din populaţia Noii Zeelande se simte lăsată în urmă din cauza creşterii inegalităţii. Jacinda Ardern, un premier popular în vârstă de 38 de ani, a venit la putere în 2017 cu o agendă de justiţie socială şi a promis că va face ca economia să lucreze pentru toţi.