Parlamentul ţării, cunoscut sub denumirea de Nitijela, a adoptat o rezoluţie prin care lupta pentru combaterea schimbărilor climatice devine prioritate maximă. Măsura a fost votată pe 26 septembrie, dar a fost făcută publică abia vineri.

Rezoluţia menţionează că lupta pentru combaterea încălzirii globale devine o prioritate maximă pentru guvernul actual şi cel viitor, potrivit documentului publicat de preşedinta ţării, Hilda Heine, pe contul său de Twitter.

Insulele Marshall, o înlănţuire întinsă de insule vulcanice şi atoli (insulă alcătuită din schelete de corali, n.r) cu altitudini joase, toate situate la mai puţin de doi metri faţă de nivelul mării, se confruntă cu cel mai mare risc în urma efectelor schimbărilor climatice din cauza altitudinii joase şi a aşezării sale topografice.

Citește și: Locuri care dispar de pe Terra. Țara care își strămută întreaga populație, din cauza încălzirii globale

Riscurile includ inundaţii provocate de creşterea nivelului mării sau distrugeri în urma condiţiilor meteorologice extreme.

Potrivit rezoluţiei, responsabilitatea pentru criza climatică revine comunităţii internaţionale, dar ţările răspunzătoare în cel mai înalt grad au oferit un răspuns inadecvat.

Acest stat insular face eforturi pentru a finanţa acţiuni de răspuns la criza climatică, se mai precizează în rezoluţie, potrivit Agerpres.

Rezoluţia solicită comunităţii internaţionale să ia în calcul modalităţi de răspuns la acest fenomen şi să susţină ''vulnerabilitatea extremă şi circumstanţele speciale cu care se confruntă statele alcătuite din atoli de joasă altitudine'' în lupta acestora împotriva încălzirii climatice.

Citește și: San Francisco, Jakarta, New Orleans sau Singapore ar putea dispărea în următoarele decenii. Calota glaciară din Groenlanda “se descompune”

În cadrul raportului Grupului interguvernamental de experţi în evoluţia climei (IPCC) de anul trecut, micile state insulare au fost identificate ca aflându-se în prim-planul luptei împotriva încălzirii climatice, patru ţări formate din atoli fiind considerate în cel mai mare risc: Kiribati, Tuvalu, Insulele Maldive şi Insulele Marshall.