"Exact cum s-a anticipat, politica monetara comuna a devenit un motor letal, care simultan catapulteaza bunurile germane in regiune si adanceste problemele tarilor de la periferia uniunii monetare, ale caror costuri cu forta de munca le impiedica sa devina competitive", a spus Johnson, citat de cotidianul The Guardian, scrie Mediafax.

Primarul Londrei a afirmat ca se astepta ca Grecia sa fi parasit zona euro pana in prezent, dar in cele din urma, dupa ce va mai produce o perioada probleme unor regiuni din Europa, zona euro "va exploda".

"Am crezut ca uzo (bautura specifica Greciei, n.r.) va fi mai ieftina de Craciun", a spus Johnson, referitor la iesirea statului elen din uniunea monetara.

In opinia acestuia, zona euro "va schiopata" in continuare, cu rate "sclerotice" de crestere economica, cauzand probleme in unele regiuni din Europa. In cele din urma "va exploda", a spus el.

Primarul Londrei a criticat si politica foarte exigenta a Germaniei privind respectarea angajamentelor de catre Grecia.

"Multe din functiile guvernului de la Atena par sa fi fost preluate de cancelarul german Angela Merkel. Nu prea este solutia pe termen lung la care sperau grecii in 1944", a spus el.

Johnson a atacat si integrarea fiscala si politica mai puternica din Europa ca fiind "nedemocratica" si "probabil imorala".

"Acesta este un continent unde nu a existat o constiinta politica europeana unica sau o perceptie a unei identitati comune inca din timpurile Imperiului Roman", a adaugat el.

In pofida acestor aspecte, primarul Londrei considera ca Marea Britanie ar trebui sa ramana in cadrul UE, insa intr-o relatie mai putin stransa cu Bruxelles.