Daca pana acum, toti cei care abordasera subiectul au fost de acord ca inegalitatea economica si sociala nu sunt in niciun caz lucruri de dorit, primarul Londrei, Boris Johnson, si-a exprimat un punct de vedere contrar. Potrivit acestuia, citat de Business Insider, inegalitatea poate fi un lucru bun, iar faptul ca unii oameni nu reusesc sa se afirme in viata nu tine de aspectul financiar, ci de inteligenta.

Johnson, membru al Partidului Conservator de aripa dreapta, a vorbit despre asta la Centrul pentru Studii Politice din Londra. Desi tema discutiei trebuia sa fie Margaret Thatcher si cum s-ar fi descurcat aceasta in contextul economic de astazi, partea din discurs care a captat cel mai mult atentia audientei a fost legatura pe care primarul a facut-o intre IQ si succesul economic.

“Indiferent ce ati crede despre testele de IQ, acestea sunt cu siguranta relevante cand vine vorba de egalitate. 16% din specia noastra are un IQ de sub 85, in timp ce numai 2% are un IQ de peste 130 de puncte. De ce scuturi mai tare hoarda, cu atat mai usor unii se vor alege de restul si vor ajunge in top”, a spus Johnson.

Acesta a subliniat ca, in opinia sa, diferentele intre cei inteligenti si talentati sunt tot mai mari de la an la an si ca tocmai de aceea nu vom putea niciodata vorbi despre o egalitate economica. Fie ca ne place sau nu, a adaugat Johnson, piata economica libera este singura care conteaza in aces moment, iar in Marea Britanie competitia este cu atat mai acerba.

Comentariile sale cu privire la legatura dintre IQ si egalitate economica au starnit numeroase reactii in tara. Primarul a mai dat de inteles ca tocmai aceasta inegalitate economica este ceea ce va impulsiona intr-un mod pozitiv populatia.

Tabloidul britanic Daily Mail citeaza o sursa a Partidului Laburist, care a declarat intr-un articol intitulat “Boris Johnson: Milioane de oameni sunt prea prosti sa se descurce in viata” ca “asta arata cat de in afara realitatii sunt conservatorii, daca sunt de parere ca pot reduce sansele la o viata mai buna pentru milioane dintre compatriotii lor”.

Nick Clegg, liderul liberal democratilor (partid de centru), care face parte din coalitia de guvernare alaturi de Partidul Conservator al lui Johnson, a criticat la randul sau discursul acestuia, intr-un interviu acordat postului de radio BBC.

Sansele lui Boris Johnson, despre care se spune ca si-ar dori la un moment dat sa preia functia de premier in Regat, s-ar putea sa se fi redus acum considerabil pentru accederea la o asemenea pozitie.