"Daca as fi stiut, inainte de inchisoare, cum urmau sa fie pentru mine acesti ultimi 10 ani, probabil ca m-as fi sinucis." Marturisirea spune totul despre duritatea detentiei pentru fostul magnat al petrolului.

Reporter: Care au fost conditiile din inchisoare? Ce mancare vi se servea?

Mihail Hodorkovski: Paine, in principal. Stateam in baraci uriase, in fiecare dintre ele stateau intre 50 si 100 de oameni. Deloc placut. Am fost  injunghiat o data cu un cutit, dar am avut noroc. Atacatorul a incercat sa atinga ochiul, dar a nimerit la nas.

Intrebat ce simte fata de Vladimir Putin, Mihail Hodorkovski a reactionat deopotriva filosofic si pragmatic. "Inteleg foarte bine si, chiar in perioada in care eram inca activ in afaceri, stiam ca la acest nivel se joaca foarte dur."

Cu toate acestea, fostul miliardar a cedat cand jurnalista CNN l-a intrebat de familie.

R: Cum credeti ca detentia dvoastra v-a afectat familia?

M.H: Acesta este marea mea datorie, fata de famili, pentru care nu ma pot revansa.

R: Este un subiect dificil.

M.H: Da.

In Germania, Hodorkovski si-a revazut parintii si fiul cel mare din prima casatorie. Mai are trei copii, doi gemeni si o fetita, cu actuala sotie.

Cel putin pentru moment, Hodorkovski spune ca se va tine departe de politica si afaceri. A subliniat ca din cele 15 miliarde de dolari - la cat era estimata averea lui - i-au ramas destui bani cat sa traiasca decent. Nu stie insa cat. Presa rusa estimeaza ca mai are cateva sute de milioane de dolari.