Schaeuble a spus ca el si omologul sau Yanis Varoufakis "au fost de acord sa nu fie de acord", la intalnirea de la Berlin.

"Nu am fost de acord nici macar sa nu fim de acord, din punctul meu de vedere", a raspuns Varoufakis.

Intalnirea a avut loc dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) a decis joi sa nu mai accepte obligatiunile guvernamentale elene drept garantii pentru finantarea bancilor din aceasta tara, sporind presiunilea asupra guvernului de la Atena sa mentina masurile de austeritate cerute de Germania.

Urmatoarea miscare apartine premierului Alexis Tsipras, care a venit la putere cu promisiunea de a renunta la reducerile de cheltuieli din ultimii cinci ani, aplicate in schimbul finantarii internationale de 240 de miliarde de euro primita de Grecia din 2010.

Tsipras a renuntat la cererea de restructurare a datoriilor de 315 miliarde de dolari, echivalente cu 175% din PIB, dar a reluat angajarile in sectorul public si a decis marirea pensiilor si salariilor, masuri care incalca programul de ajutor.

Varoufakis a spus ca masurile de austeritate fara sfarsit au avut consecinte nedorite asupra economiei.

"Germania trebuie si poate fi mandra ca a eradicat nazismul, dar exista una dintre cele mai crude ironii din istorie, faptul ca nazismul isi arata capul urat in Grecia, care a luptat impotriva acestuia", a afirmat Varoufakis.

Schaeuble a spus ca Germania respecta vointa electoratului din Grecia, dar ca trebuie respectata si dorinta votantilor din celelalte state europene. "Motivele pentru dificultatile Greciei se afla in Grecia, nu in Europa", a insistat ministrul german.

La Atena, Tsipras a spus parlamentarilor partidului sau Syriza ca guvernul isi va respecta promisiunile din campanie, care includ incheierea programului de salvare, si va prezenta propriul program de iesire din criza.

"Respectam regulile UE, le vom respecta chiar daca nu suntem de acord cu ele. Vom respecta regula unui buget primar echilibrat. Dar sa fie clar, austeritatea nu este o regula a Uniunii Europene", a sustinut premierul.

Schaeuble a criticat anuntul de saptamana trecuta al ministrului elen de Finante privind abandonarea actualului program de salvare si a temperat apelurile oficialilor din Grecia pentru restructurarea datoriilor si renuntarea la austeritate.

"Nu mi-am putut ascunde scepticismul, in timpul discutiilor, fata de unele masuri anuntate de guvernul grec, dar colegul meu mi-a spus ca nu au decis inca. In opinia mea, nu merg in directia buna", a apreciat Schaeuble.

Varoufakis a aratat ca Grecia cauta o sursa de finantare pentru ca tara sa reziste patru luni, in timp ce negociaza "un nou contract" cu restul zonei euro.

"Am stabilit cadrul discutiilor care ar putea conduce la o noua abordare, pentru a pune capat acestei crize care pare fara sfarsit, inceputa in Grecia si care s-a extins in restul zonei euro", a afirmat ministrul grec.

Tsipras si Varoufakis au vizitat sapte tari in aceasta saptamana, iar solicitarile lor au intampinat opozitie, mai ales la Berlin si Bruxelles, dar cei doi lideri nu si-au pierdut popularitatea in Grecia, unde in aceasta seara urma sa aiba loc o demonstratie impotriva deciziei BCE privind finantarea bancilor elene.