"Vreau sa-i cer lui Heston Blumenthal (un bucatar vedeta, n.r.) sa-l pregateasca", a spus profesorul Mark Post, care conduce proiectul de obtinere de carne artificiala, prezent la reuniunea anuala a Asociatiei Americane pentru Avansul Stiintei.

Pornind de la celule stem de bovine, cercetatorii olandezi au crescut fibre musculare de pana la trei centimetri lungime si jumatate de centimetru grosime.

Fibrele sunt exersate in timpul cresterii, la fel ca muschii reali, prin indoire si intindere in vasele de cultura, si se hranesc dintr-un lichid ce contine proteine vegetale si alti nutrienti, echivalent cu dieta unei bovine.

Culoarea actuala a muschiului crescut in laborator este roz-galbui palid, intrucat nu contine sange, dar profesorul Post intentioneaza sa-i imbunatateasca aspectul.

Pentru a asigura grasimea, un element esential unui burger real, sunt crescute si astfel de celule in laborator, iar ulterior vor fi tocate impreuna cu fibrele musculare.

"Am inceput acest proiect in urma cu circa sase ani si ma astept sa treaca alti 10-20 de ani inainte sa putem producem astfel de carne in cantitate mare", a spus Post.

Oamenii de stiinta “coc” in laborator carnea artificiala. Ai da 250.000 de euro pe un hamburger?